Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

THL:n tutkimus: Ihmiset kokevat vähäisenkin kosteusvaurion olevan vakava riski terveydelle

Vain pieni osa kosteusvaurioista on niin vakavia, että ne lisäävät riskiä sairastua astmaan. Lehtikuva / Jussi Helttunen

Ihmiset kokevat erityisesti sisäilmaan liittyvät terveysriskit usein suurempina ja vakavampina, kuin mitä ne tutkimustiedon perusteella ovat. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kansallisesta sisäilmakartoituksesta.

Kyselyyn vastanneista yli puolet koki, että vähäinenkin kosteusvaurio on niin vakava terveysriski, että vaurioon pitää puuttua välittömästi. Tutkimustiedon perusteella kuitenkin vain pieni osa kosteusvaurioista on niin vakavia, että ne lisäävät riskiä sairastua astmaan.

– Perusperiaate on, että kosteusvauriot tulee ennaltaehkäistä ja korjata. Kuinka suuri terveysriski on ja miten nopeasti toimenpiteisiin pitää ryhtyä, riippuu muun muassa kosteusvaurion laajuudesta sekä siitä, miten paljon tiloja käytetään, sanoo professori Juha Pekkanen tiedotteessa.

THL:n tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tietoja ja käsityksiä sisäilmasta ensimmäistä kertaa. Postitse koteihin lähetettyyn kyselyyn vastasi liki 1 800 satunnaisotannalla valittua 25–64-vuotiasta Suomessa asuvaa suomenkielistä ihmistä.

Sädesientä on paljon ympäristössäkin

Noin kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista piti sädesienen esiintymistä varmana merkkinä sisäilman haitallisuudesta.

Tutkimustieto kertoo, että sädesienet voivat olla merkki rakennuksen kosteus- ja mikrobivauriosta, mutta niiden löytäminen rakennuksesta ei automaattisesti osoita, että rakennuksen käyttämisestä olisi haittaa terveydelle.

– Rakennuksen tilanne tulee arvioida kokonaisvaltaisesti pätevien ammattilaisten voimin, sanoo THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen tiedotteessa.

Sädesieniä esiintyy paljon ympäristössä, kuten mullassa ja sulan maan aikana ulkoilmassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi