Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Maahanmuuttajia otetaan liivijengeihin, mutta heitä saattavatkin kiinnostaa omat ryhmät

Rikollisjengeille verkottuminen on hyvin tärkeää, sillä esimerkiksi huumekauppa vaatii luotettavuutta. Kuvassa Bandidos MC:n jäseniä Helsingissä pari vuotta sitten. Kuva: Arkisto

Muissa Pohjoismaissa maahanmuuttajataustaiset, rikoksiin ajautuneet miehet ovat perustaneet omia jengejään. Suomessa tilanne on muutosvaiheessa, jota seurataan.

Suomessa toimivat perinteiset järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät vaikuttavat valmiilta rekrytoimaan jäseniä myös maahanmuuttajataustaisista henkilöistä. Suomessa on vankilatuomioita suorittamassa esimerkiksi albanialaisia huumerikollisia ja irakilaisia maahanmuuttajia, jotka ovat saaneet tuomioita väkivaltarikoksista.

Vankilat ovat perinteisesti olleet myös rekrytointipaikkoja uusiksi jengiläisiksi.

– Suomessa toimivissa järjestäytyneen rikollisuuden ryhmissä on jo joitakin maahanmuuttajataustaisia jäseniä, mutta voi olla, että maahanmuuttajat perustavat ennemmin omia ryhmiään, rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisista arvioi.

Suomessa mittakaava on kuitenkin aivan toinen kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, joissa molemmissa on toiminut jengejä pidempään ja enemmän kuin Suomessa. Suomessa on vielä mahdollisuuksia hillitä edelleen jengiytymistä.

– Tärkeintä on tässä vaiheessa puuttua syihin eli näköalattomuuteen, jota seuraa, jos nuorilla miehillä ei ole opiskelu- eikä työpaikkaa. Osa nuorista miehistä on siinä vaiheessa helppo houkutella jengiin mukaan.

Kansainvälisyys tuo mahdollisuuksia talousrikoksiin

Ylipäätään Suomessa toimivat järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät ovat toiminnaltaan yllättävän kansainvälisiä, kun arvioi heidän suhteitaan ulkomaille.

Rikollisjengeille verkottuminen on hyvin tärkeää, sillä esimerkiksi huumekauppa vaatii luotettavuutta. Verkottumista on sekä ulkomaille että paikallisesti Suomen sisällä.

Kansainvälinen verkottuminen on osa kansainvälisten organisaatioiden toimintakulttuuria, jolla luodaan myös pohjaa esimerkiksi yhteisille bisneksille.

Paikallisesti puolestaan luodaan suojaa omalle organisaatiolle ja lisätään toimintamahdollisuuksia.

Merkittävä rikollisjengi voi hoitaa esimerkiksi huumeiden maahantuonnin Suomeen, mutta sillä on usein sitten hyvät verkostot paikallisiin toimijoihin, jotka hoitavat huumeiden jakelun.

Jos huumeiden jakelija jää kiinni, jäljet eivät johdakaan itse jengiin.

Oksasen mukaan verkostoja ulkomailla käytetään myös rikoshyödyn piilottamiseen.

– Kun talousrikokset tulevat usein ilmi vasta kuukausia tai vuosia teon jälkeen, rikoshyöty on usein jo kadonnut eli viety turvaan.

Suomalaiset toimijat voivat siirtää rikoshyödyn nykyään piiloon myös ulkomaille eli entistä useammin esimerkiksi Espanjaan, Viroon tai Thaimaahan.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi