Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Järjestäytynyt rikollisuus ujuttautuu yrityksiin - katso mitkä liivijengit vaikuttavat Lahden seudulla

Jengien jäseniä ovat mukana etenkin rakennus- ja kuljetusalalla, autojen myynnissä ja lentoasemilla.

Kuva: Mikko Pitkänen

Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät ovat päätoimialojensa eli huumekaupan ja velanperinnän lisäksi entistä kiinnostuneempia yritystoiminnasta, jossa jengit voivat toimia osana laillisen yhteiskunnan rakenteita.

– Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä kiinnostavat mahdollisuudet rahanpesuun, jolla muuttaa rikollisen toimintansa tuotot laillisiksi, sanoo rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta.

Talousrikollisuudella hankitaan myös uusia tuottoja ja pyritään asemiin, joista voi olla apua muussa rikollisuudessa.

– Ilmi tulleiden rikosten ja tiedustelutiedon perusteella voi sanoa, että järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden yksi keskeisin toimiala on nykyään rakennusala: maansiirto, sähkötyöt, purkaminen ja LVI-työt.

– Lisäksi jengien jäsenillä tai heidän läheisillään on yritystoimintaa etenkin kuljetusalalla sekä autojen myynnissä ja autopesuloissa. Heitä kiinnostavat selvästi myös järjestyksenvalvonta eli turvallisuusala, lentoasemat, satamat sekä siivousala ja huoltoyritykset, Oksanen kertoo.

Poliisi arvioi, että järjestäytyneen rikollisuuden toimijat hakeutuvat sellaiseen yritystoimintaan, jossa on mahdollisuus saada lisää rikoshyötyä tai käyttää toimialaa rikoshyödyn piilottamiseen.

– Alan valintaan voi vaikuttaa myös se, missä valvonta on heikkoa. Esimerkiksi rakennusalan pitkät ketjutukset ovat mahdollistaneet epärehellisten toimijoiden työntymisen mukaan toimintaan.

Kuva: Mikko Pitkänen

Huoltotöihin, siivoukseen tai lentoasemien ja satamien toimintaan osallistuminen jossain roolissa mahdollistaa rikollisille myös pääsyn asemiin, joista voi helpottaa esimerkiksi omaisuusrikoksia tai salakuljetusta.

Joskus jengien osallistuminen yritysten toimintaan on hyvin näkyvääkin. Esimerkiksi Savon alueelta on tiedossa tapauksia, joissa rakennusalan yrityksen johtaja tai työntekijä ovat käyttäneet jengitunnuksia töissään tai tuoneet jäsenyytensä ilmi muuten.

Asiasta ei ole tiedossa, että käynnissä olisi aktiivista rikostutkintaa. Keskusrikospoliisi kommentoi kuitenkin yleisesti, että tällaisen toiminnan pitäisi soittaa varoituskelloja.

Jengiliivit eivät ole koskaan asiallinen työvaate, vaan selkeä signaali. Rikoskomisario Jussi Oksanen

– Jengiliivit eivät ole koskaan asiallinen työvaate, vaan tahallinen teko ja selkeä signaali. Usein jengitunnuksilla halutaan luoda pelon ilmapiiriä. Sillä voidaan hakea rakennusalalla esimerkiksi sitä, ettei toinen osapuoli uskalla ottaa epäkohtia esille, Oksanen kertoo esimerkin.

– Jengitunnusten käytön voi katsoa olevan osoitus siitä, ettei henkilö täytä luotettavuuden kriteereitä niillä aloilla, joissa vaaditaan luotettavuutta.

Esimerkiksi järjestyksenvalvonta on luvanvaraista toimintaa. Lainvoimaisissa hallintopäätöksissä on katsottu, että järjestyksenvalvontakortti voidaan perua jengitunnuksia käyttävältä henkilöltä, vaikka hänen itsensä toiminnassa ei olisi tiedossa rikkeitä.

– Samalla tavoin voi kyseenalaistaa, onko yritys luotettava kumppani, jos sen toimintaan kuuluu esiintyminen järjestäytyneen rikollisuuden tunnuksissa.

Kuva: Mikko Pitkänen

Pahimmillaan yrittäjän yhteistyö jengin kanssa voi johtaa väkivaltaiseen velanperintään, jos välit huononevat. Rikolliset voivat myös siirtää oikeita tai liioiteltuja velkoja perintään jollekin toiselle ryhmälle.

– Tällaista on tapahtunut jo pitkään ja tapauksia tulee ilmi koko ajan. Jos tällaista kohtaa, asiasta kannattaa aina ilmoittaa poliisille. Kenenkään ei tule elää pelon ilmapiirissä ja jäädä kiristettäväksi.

Liivijengien tilanne

Enkeleillä ollut salainen kumppani

Järjestäytyneen rikollisuuden mukana olo yritystoiminnassa vaikuttaa koko yhteiskuntaan: Se vääristää kilpailua, korruptoi toimialaa ja vähentää verotuloja.

Järjestäytyneessä rikollisuudessa pyörivän omaisuusarvon summaa on vaikea arvioida. Eurooppalainen poliisijärjestö Europol on arvioinut, että järjestäytyneen rikollisuuden EU-alueella saama rikoshyöty on vuosittain noin 110 miljardia euroa, josta viranomaiset saavat takavarikoitua vain muutaman prosentin.

Isoin liivijengi Suomessa on Bandidos. Se on vahvasti osa kansainvälistä järjestöä.

Helvetin enkelit on toiminut pitkään, mutta ei ole laajentunut Suomessa. Sen arvioidaan tehneen salaa tiivistä yhteistyötä väkivaltaisen United Brotherhoodin kanssa.

Suomessa on yksittäisiä jäseniä myös RMI:sta, jonka Europol on luokitellut osaksi järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa kokemukset ovat vielä vähäisiä. RMI on venäläisen Yön susien alakerho. Huhu on, että Yön susille on tulossa suomalaisjäseniä. Varmuutta asiasta ei ole.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi