Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tutkinta Estonian hylkyrauhan rikkomisepäilystä keskitetty Ruotsiin

Saksan lipun alla purjehtinut Fritz Reuter laski epäilyjen mukaan sukellusrobotin mereen Estonian hauta-alueella. LEHTIKUVA / HANDOUT / MERIVARTIOSTO

Estonian hylkyrauhan rikkomisesta epäilyllä aluksella ei ollut kyydissä suomalaisia, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Jarkko Toivonen STT:lle.

Koska aluksella ei ollut suomalaisia, tutkinta asiasta on keskitetty Ruotsiin. Tukholmassa tutkinnasta vastaavat poliisihallituksen alainen Nationella operativa avdelning (NOA) ja syyttäjävirasto.

– Ruotsi on meiltä apua pyytänyt, ja me olemme sitä aktiivisesti toimittaneet, Toivonen sanoo.

Hän olettaa, että asian mahdollinen oikeuskäsittely tapahtuisi myös Ruotsissa.

Aluksella oli yhteensä 11 matkustajaa ja miehistön jäsentä, Toivonen kertoo. Heistä neljä oli saksalaisia, kolme puolalaisia sekä kaksi norjalaisia ja ruotsalaisia.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Kaikki Itämeren maat eivät hylkyrauhasopimuksessa

Toivosen mukaan tapauksen käsittelystä voi tehdä haasteellista se, että osa aluksella olleista henkilöistä on kotoisin maista, jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta Estonian hylkyrauhasta. Sopimus esimerkiksi kieltää sukeltamisen rauhoitetulla alueella.

– Näillä mailla ei ole velvollisuutta antaa oikeusapua. Siihen vedoten he voivat kieltäytyä, jolloin asian täydellinen selvittäminen tulee koko lailla vaikeaksi.

Toivosen tietojen mukaan Ruotsi on tehnyt oikeusapupyyntöjä asiasta Saksaan, mutta Saksan viranomaiset eivät ole pyyntöihin suostuneet. Toivosen mukaan sopimuksen Estonian hylkyrauhan turvaamisesta ovat allekirjoittaneet kaikki Itämeren ympärysmaat Saksaa lukuun ottamatta.

Alus pysyi hautapaikalla kaksi vuorokautta

Saksan lipun alla purjehtinut sukellustukialus Fritz Reuter vieraili Estonian hauta-alueella syyskuun lopussa. Epäilyjen mukaan alus laski mereen sukellusrobotin. Alus oli paikalla lähes kaksi vuorokautta, Toivonen kertoo.

– Merivartioston alus oli paikan päällä, ja tapahtunut on dokumentoitu kohtuullisen hyvin.

Estonian uppoamisesta tuli syyskuun lopussa kuluneeksi 25 vuotta. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syysmyrskyssä Utön edustalla 28. syyskuuta 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi