Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ely-keskus kiistää tutkijoiden tiedon: Talvivaaran poistoputki ei ole aiheuttanut happikatoa kainuulaisjärvessä

Terrafamen omistamasta kaivoksesta on johdettu käsiteltyjä jätevesiä Nuasjärveen syksystä 2015 alkaen. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Talvivaaran kaivoksen poistoputki ei ole aiheuttanut hapettomuutta Kainuussa sijaitsevan Nuasjärven syvänteissä, kertoo Kainuun ely-keskus Helsingin yliopistossa laaditun tutkimuksen vastaisesti.

Terrafamen omistamasta kaivoksesta on johdettu käsiteltyjä jätevesiä Nuasjärveen syksystä 2015 alkaen. Ely-keskus on mitannut putken vaikutuksia järven tilaan säännöllisesti.

Ely-keskuksen mukaan happipitoisuus on ollut putken läheisissä syvänteissä ajoittain tavanomaista alhaisempi, mutta hapettomuutta ei ole havaittu. Putken käyttö ja sen vaikutukset ovat ympäristöluvan mukaisia, viranomainen kertoo. Vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen kritisoi yliopistotutkijoita liian rajujen ilmaisujen käytöstä.

– Happikato on todella dramaattinen ilmiö. Silloin on kyse hapen loppumisesta totaalisesti. Tätä termiä ei mielestämme voi käyttää, Virtanen sanoo.

Happitilanne parantunut viime vuosina

Helsingin yliopiston tutkijat kertoivat viime viikolla, että jätevedet ovat johtaneet happikatoon ja eliöstön köyhtymiseen putken läheisyydessä.

Ely-keskus kertoo tiedotteessa, että kyseinen tutkimus perustuu pelkästään vuonna 2017 kerättyyn aineistoon. Keskus tarkkailee järven tilaa yhdeksässä paikassa usealta syvyydeltä. Viranomaisen mukaan erilaiset mittausmenetelmät voivat johtaa toisistaan poikkeaviin tuloksiin.

Virtasen mukaan vuonna 2017 happitilanne oli huonontunut putken lähellä, mutta tilanne on sittemmin parantunut.

– Kun purkuputki otettiin käyttöön, kaivosyhtiöllä oli suuret vesivarastot, ja niitä oli tarve purkaa. Viime ja tänä vuonna, johtuen osin kuivasta kesästä, vettä on täytynyt juoksuttaa vähemmän, hän sanoo.

– Lisäksi kaivoksen prosessit toimivat tällä hetkellä niin hyvin, että he voivat käyttää vettä omissa prosesseissaan.

Ely-keskus kertoo vesistön tilaa arvioitaessa käyttävänsä useampia eliöryhmiä kuin yliopiston tutkimuksessa. Keskuksen tarkkailuaineiston perusteella järven pohjaeläinyhteisöjen tila on hyvä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi