Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Keskustalla ja vihreillä taas sähköä ilmassa - kumpi rikkoo hallitusohjelmaa?

Pääministeri Antti Rinne (sd.) antoi ymmärtää alkusyksyn toimittajatilaisuudessa, ettei keskustan ja vihreiden pitkin kesää jatkunut nokittelu käy. Sille ei kuitenkaan näy loppua.

Keskusta ja vihreät kiistelevät nyt sähköautojen latauspisteiden rakentamisesta. Kuva: Laura Oja

Pääministeri Antti Rinne (sd.) antoi ymmärtää alkusyksyn toimittajatilaisuudessa, ettei keskustan ja vihreiden pitkin kesää jatkunut nokittelu käy. Sille ei kuitenkaan näy loppua.

Metsien hakkuukiistojen, turpeen polton sekä maito- ja lihaväittelyn jälkeen ilmapiiriä sähköistää sähköautojen latauspisteet. Kiista sai alkunsa viime viikolla, kun keskusta ilmoitti, et­tei se hy­väk­sy lau­sun­to­kier­rok­sel­le lähetettyä ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Kris­ta Mik­ko­sen (vihr.) la­kie­si­tys­tä säh­kö­a­jo­neu­vo­jen la­taus­pis­tei­den ja la­taus­val­miuk­sien ra­ken­ta­mi­ses­ta.

Kes­kus­tan kan­sa­ne­dus­ta­jat Ari Tor­ni­ai­nen ja Mar­kus Lohi moit­ti­vat, et­tä esi­tyk­seen si­säl­ty­vät kus­tan­nu­sar­vi­ot on las­ket­tu reip­paas­ti ala­kant­tiin, ai­ka­tau­lu on lii­an ki­reä ja vel­voi­tet­ta on yli­mi­toi­tet­tu tun­tu­vas­ti. Lohen mukaan meillä on tuhansia taloyhtiöitä, joilla on vaikeuksia toteuttaa edes välttämättömiä putkiremontteja. Näitä ei tule rasittaa kohtuuttomasti uusilla velvoitteilla.

"Keskusta työntää kapuloita rattaisiin"

Vihreiden edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Em­ma Kari ihmetteli kes­kus­tan ulos­tu­loa. Hä­nen mu­kaan­sa asia on so­vit­tu hal­li­tu­soh­jel­mas­sa ja hy­väk­syt­ty mi­nis­te­ri­työ­ryh­mäs­sä.

Kari muistutti, että il­mas­ton­muu­tok­sen tor­ju­mi­nen on hal­li­tuk­sen "suu­ri teh­tä­vä". Hallituksen on teh­tä­vä kaik­ken­sa, jot­ta Suo­mi saa­vut­taa hii­li­neut­raa­liu­den vuon­na 2035.

Kansanedustaja ja ex-ympäristöministeri ­Satu Has­si (vihr.) puo­les­taan twiittasi, että "hal­li­tus ei voi jat­kaa niin, et­tä kes­kus­ta työn­tää ka­pu­loi­ta rat­tai­siin hal­li­tu­soh­jel­man il­mas­to­ta­voit­tei­den to­teut­ta­mi­ses­sa".

"Latausinfra oltava olemassa"

Yhtenä kiistakysymyksenä on se, että myös autottomat asukkaat voisivat joutua uudistusten maksajiksi.

– Jonkin verran julkisuudessa on kaiken kaikkiaan käyty keskustelua siitä, miten autopaikkakustannukset asukkaiden kesken jyvitetään. Tässä laissa sitä ei ole erikseen määritelty, Mikkonen on sanonut.

Lue myös: Lahteen uusi huipputehokas sähköautojen latausasema, palvelee myös Nelostien liikennettä
 

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.) kehuu Mikkosen lakiesitystä ja sanoo, että eri tahoja on pakko velvoittaa rakentamaan latauspisteitä.

– Jos liikennettä halutaan sähköistää, täytyy varmistaa, että latausinfra on olemassa, Elo sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, pitääkö taloyhtiön kaikkien osakkaiden osallistua kustannuksiin. Se on hienosäätöä, johon on palattava lausuntokierroksen jälkeen.

"Naapurin mummoa ei saa pistää Teslan maksajaksi"

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) sen sijaan torjuu ehdotuksen.

–  Eihän se niin voi olla, että kerrostalossa yksin asuvan mummon, miehen tai perheellisen pitää osallistua kustannuksiin, jos naapurin isäntä ostaa Teslan.

Vihreät syyttävät nyt keskustaa hallitusohjelman rikkomisesta. Hoskonen näkee asian päinvastoin ja sanoo, ettei ongelmia olisi, jos hallitusohjelmaa noudatettaisiin.

Kauanko pääministeri Rinne jaksaa katsoa hallituspuolueiden jatkuvaa nokittelua? Se jää nähtäväksi.

Lopuksi hallitusohjelman kirjaus meneillään olevasta kiistasta: Latausinfrastruktuurin edistämiseksi asetetaan rakennusten energiatehokkuusdirektiivin mukainen kansallinen velvoite rakentaa sähköautojen latausinfrastruktuuri taloyhtiöiden ja liikehuoneistojen suurten remonttien yhteydessä. Tuetaan latausinfran ja biokaasun jakeluverkon laajennuksia hyödyntäen EU:n rahoituspotentiaalia.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi