Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, moni muu vaalilupaus jäi puolitiehen: Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

Monet hallituspuolueiden vaalilupauksista jäivät puolitiehen tai niiden toteuttaminen jää pitkälle tulevaisuuteen. Kuva: Laura Oja

Hallituspuolueet ovat kilvan kehuneet pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen budjettiesitystä. Kun esitystä vertaa puolueiden vaaliohjelmiin, tilanne ei enää näytä yhtä ruusuiselta. Vasemmistopuolueiden lupaus aktiivimallin leikkurin poistamisesta toteutuu, mutta moni muu vaalilupaus on puolittunut tai sitä ei edes löydy keltaisesta budjettikirjasta.

SDP:n kuuluisa vappusatanen kuihtui kansaneläkkeen osalta 34 euroon. Takuueläkettä korotetaan 50 eurolla, mikä on puolet siitä, mitä keskusta lupasi.

Eläkeläiset ei ole kuitenkaan ainoa ryhmä, jonka kohdalla lupauksista lipsuttiin. SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattivat opintorahan tasokorotusta, jolloin korotus olisi ollut 83-101 euroa. Hallitus päätti kuitenkin sitoa opintotuen indeksiin, jolloin korotus jää muutamaan euroon.

Koulutusmiljardi vaihtui 256 miljoonaan euroon

Hallituspuolueet puhuvat paljon koulutuksen kunnianpalautuksesta. Vihreät lupasi ohjelmassaan toteuttaa heti vaalikauden alussa yhden miljardin euron satsaukset koulutukseen ja 500 miljoonaa köyhyyden torjuntaan. Budjettiesityksessä hallitus investoi koulutukseen ja osaamiseen yhteensä 256 miljoonaa euroa ja köyhyyden torjuntaan, jossa ovat eläkelupaukset mukana, noin 285 miljoonaa euroa.

Budjettiesityksessä perusturvaan eli vähimmäismääräiseen kuntoutusrahaan, sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin sekä peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen ehdotetaan 20 euron korotusta.

Hoitajamitoitus ja hoitotakuu viivästyvät

Kaikkien puolueiden lupaus vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta (0,7) on toteutumassa, mutta raha- ja hoitajapula ovat viivästyttämässä sitä. Sama koskee hoitotakuuta, jos tuhatta lääkäriä ei löydy.

Lupaus kokoaikaisen varhaiskasvatuksen palautuksesta kaikille lapsille on toteutumassa samoin kuin oppivelvollisuusiän nostaminen sekä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille, mutta oppivelvollisuuden nostaminen saattaa toteutua vasta seuraavalla vaalikaudella.

Poliisit ja pakolaiset kaukana tavoitteesta

Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat sanoivat Ylen kyselyssä, että poliisien määrä pitäisi nostaa takaisin 7 850:een. Budjettiesityksessä määrä nostetaan asteittain 7 500:een vuoteen 2022 mennessä nykyisestä 7 300:sta.

Hallitus päätti nostaa kiintiöpakolaisten määrää vähintään sadalla eli 850:een. Vihreät esitti vaaliohjelmassaan pakolaiskiintiön nostamista vähintään 3 000:een, vasemmistoliitto ja RKP 2 500:een, SDP 1 050:een ja keskustakin nostaisi silloisesta 750:stä.

Kaikki puolueet lupasivat, että kehitysyhteistyörahoituksen taso nostetaan ennen pitkää 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ensi vuoden budjetissa rahojen osuus on noin 0,42 prosenttia.

Luonnonsuojelu sai luvatut 100 miljoonaa

Vihreiden vaalilupaus luonnonsuojelumäärärahojen nostamisesta 100 miljoonalla eurolla on toteutumassa. Vihreiden lupaamat ilmastotoimet sen sijaan loistavat poissaolollaan.

Turpeen, kivihiilen, bensiinin, dieselin, polttoöljyn ja maakaasun käyttöä ei olla lopettamassa ainakaan vielä. Ympäristölle haitallisia tukia, joita vihreiden vaaliohjelman mukaan maksetaan joka vuosi noin 3,5 miljardia euroa, ei olla ajamassa alas. Budjettiehdotuksessa parafiinisen dieselöljyn veronalennus, 120 miljoonaa euroa, poistetaan asteittain. Lentovero ei ole toteutumassa.

Pääoma- ja yritysverotus ei kiristy

Ennen vaaleja vasemmistopuolueet halusivat kiristää yritysverotusta, lakkauttaa yrittäjävähennyksen ja tiukentaa listaamattomien osakeyhtiöiden verotusta. Vasemmisto ja vihreät halusivat kiristää pääomatulojen verotusta. Vasemmistoliitto lupasi palauttaa varallisuusveron sekä kiristää perintö- ja lahjaveroa.

Budjettiesityksestä näitä toimia ei löydy. Yrittäjävähennys säilyy ennallaan samoin kuin listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotus. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuonna 2016 toteuttama perintö- ja lahjaveron tasokevennys pysyy voimassa ja pääomatulojen veroprosentit eivät nouse.

Vasemmistoliitto torjui valtion omaisuuden myymisen, mutta hallitus on myymässä omaisuuttaan sadoilla miljoonilla euroilla.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin luomalla 60 000 uutta työpaikkaa. Keskusta, vihreät ja RKP puhuivat vaaliohjelmissaan 100 000 työpaikasta.

RKP, keskusta ja vihreät eivät saaneet läpi lupaustaan poistaa ulkomaisen työvoiman palkkaamista rajoittava saatavuusharkinta.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi