Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri: "En halua nähdä perussuomalaisia rakentamassa seuraavaa hallitusta"

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri Kristiina Kokko, 41, on koulutukseltaan teologi. Perheeseen kuuluu kolme kouluikäistä poikaa. Kuva: Juha Poutanen

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri Kristiina Kokko iloitsee, että 12 vuoden hallitusvastuun jälkeen puolueella on kompromissien sijaan mahdollisuus omannäköiseen oppositiopolitiikkaan.

– En silti sulkisi pois yhteistyötä muun opposition kanssa. Meillä voi olla yhteistä esimerkiksi kristillisdemokraattien kanssa maanpuolustuksen ja sisäisen turvallisuuden kysymyksissä, Kokko pohti Savon Sanomille.

Perussuomalaisten suosion kasvu Kokkoa huolettaa niin, että hän kiirehtii valmistautumista vuoden 2021 kuntavaaleihin ja eduskuntavaalikampanjaan. Kokko ei haluaisi nähdä päivää, jona perussuomalaiset suurimpana puolueena rakentavat hallitusta.

Kokoomuksen imagoa taloudenpitäjäpuolueena Kokko häivyttäisi. Hän korostaisi ihmiskasvoisuutta, kansalaisten tasavertaisuutta ja nuorten syrjäytymisen torjuntaa.

– Uskon koulutukseen. Kaikille pitäisi taata ainakin toisen asteen tutkinto, joka auttaa työllisyysasteen nostossa. Vauvakatotutkimuksen mukaan niukasti koulutetut miehet jäävät yhä useammin myös perheettömiksi, kun aiemmin lasten hankintaa lykkäsivät korkeakoulutetut. Tästäkin syystä koulutustason nosto on tärkeää.

Hallituksen työllisyyspolitiikka ei vakuuta Kokkoa.

– Ei synny talouskasvua työllisyyskehityksen tueksi. Tulisi purkaa työllistymisen esteitä. Yksi kannustinloukku on asumistuki, jonka piirissä on jo 850 000 suomalaista. Asumistukiuudistus on tarpeen. Osalla tuki nakertaa työllistymisen kannusteita.

41-vuotiasta Kokkoa on arvioitu erilaiseksi puoluesihteeriksi jo siksi, että hän on teologi ja työskenteli pappina ennen politiikan taustatöitä.

– Pappistausta näkyy niin, että arvostan ihmisten kohtaamista. Oppositiossa puoluesihteerin roolin onkin oltava erilainen kuin hallituspuolueessa. Nyt ei ole samoja poliittisia resursseja, kuten ministeriöyhteyttä ja erityisavustajia. On kuitenkin otollinen aika uudistua.

Kysymykseen, onko Rinteen (sd.) hallitus tehnyt mitään oikein, Kokko kehuu lisäresursseja koulutukseen.

– Tulisi kuitenkin painottaa tutkimus- ja innovaatiotoimintaa, ehkä myös pääomittaa korkeakouluja. Iso pettymys on konkreettisten ilmastotoimien puuttuminen. Päästövähennyksiin ja turpeen polton vähentämiseen tarvitaan vauhtia. Myös nopeat ratayhteydet Itä-, Pohjois- ja Länsi-Suomeen ovat ilmastoteko. Joka suuntaan junamatkasta on saatava tunti pois, jotta raideliikenne kiinnostaa. Hyvä yhteys myös tukee Kuopion kaltaisia valtakunnanosakeskuksia, Kokko sanoo.

Kristiina Kokko on parhaillaan maakuntakierroksella Savo-Karjalassa tutustumassa kokoomuksen kenttäväkeen.

Aulikki Elo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi