Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä: Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikoista jo vuosi sitten - milloin ammattikorkeakoulut?

Kiintiöiden julkistaminen lisäisi hakijoiden luottamusta järjestelmään, sanoo opiskelijajärjestö Osku ry:n pääsihteeri Juuso Luomala.

Entistä suurempi osa uusista opiskelijoista valitaan ensi keväänä korkeakouluun ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon arvosanojen perusteella. Yliopistot ovat julkaisseet omien todistusvalintapaikkojensa osuuden jo yli vuosi sitten, ammattikorkeakoulujen tietoja vielä odotellaan. Kuva: Ella Kajaste

Ensi keväästä lähtien ensisijainen väylä korkeakouluun on todistusvalinta. Vielä ei kuitenkaan ole julkaistu tietoa siitä, kuinka suuri osa ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista ensi keväänä valitaan ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon perusteella.

Ammattikorkeakoulujen valintasivustolla ammattikorkeakouluun.fi kerrotaan, että ”todistusvalinnan kevään 2020 hakukohteet ja aloituspaikat julkaistaan syksyn 2019 alulla”.

Mikä aikataulu siis on, projektipäällikkö Marko Borodavkin ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeesta?

– Viimeistään silloin kun ammattikorkeakoulut julkaisevat hakukohdetiedot Opintopolussa (opetushallinnon valtakunnallisella hakusivustolla) lokakuun loppuun mennessä. Haluamme julkaista tiedot vasta, kun kaikki tiedot ovat olemassa. Ne julkaistaan kyllä parin viikon sisään.

Kuinka monen amkin tiedot eivät vielä ole tulleet?

– Ihan kahden tai kolmen tietoja ei ole vielä päivitetty. Niillä on ollut organisaatiomuutoksia, fuusioita ja muuta sellaista, mikä vaikuttaa aikatauluun.

Yliopistot julkaisivat nämä tiedot jo kesällä 2018. Mistä johtuu, että ammattikorkeakoulujen tiedot tulevat niin paljon myöhemmin?

– Ammattikorkeakoulut tai niiden koulutusalat eivät etukäteen määritelleet, miten suuri osa opiskelijoista valitaan milläkin tavalla. Seuraavan vuoden haun koulutustarjontatiedot päätetään ammattikorkeakouluissa yleensä touko–syyskuun aikana riippuen siitä, mikä päätöksentekoprosessi missäkin koulussa on.

Päättävätkö amkit siis jatkossakin joka vuosi uudelleen sen, miten suuri osa opiskelijoista valitaan todistusvalinnalla?

– Tällä hetkellä tieto on vuosikohtainen, koska se on liitoksissa koulutustarjontaan, joka päätetään tällä syklillä.

– Totta kai pitemmällä aikajänteellä tarkastellaan, millaiseksi kokonaisuus muodostuu. En kuitenkaan pysty etukäteen sanomaan, muodostuuko tähän ammattikorkeakoulujen yhteisesti tarkasteltua linjaa. Tämä (opiskelijavalintauudistus) on kuitenkin iso muutos, Borodavkin sanoo.

Eikö opetus- ja kulttuuriministeriön ajatus kuitenkin ole ollut, että tiedot korkeakoulujen opiskelijavalinnasta olisivat saatavilla hyvissä ajoin?

– Todistusten pisteytysmalli pysyykin samanlaisena. Siihen tehdään muutokset niin, että on aikaa reagoida. Vain aloituspaikkamäärät ja prosenttiosuudet varioivat vuositasolla.

Onko hakijan kannalta merkitystä, missä vaiheessa tiedot aloituspaikoista tulevat, Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen ja Suomen Opiskelija-Allianssi – Osku ry:n pääsihteeri Juuso Luomala?

– Sen verran on merkitystä, että ehkä luodaan lisää jännitystä hakuprosessiin ja hakemiseen ylipäätään, kun tietoa on vähemmän. Tieto voisi olla hakijoiden hyvä tietää jo aikaisessakin vaiheessa, Pajunen sanoo.

– En näe, että nyt olisi akuutti hoppu, mutta olisi merkityksellistä, että tieto tulisi mahdollisimman pian. Se loisi luottamuksen signaalin, että näin suuren uudistuksen järjestelmä on loppuun asti mietitty, Luomala arvioi.

Millaisin tunnelmin toisen asteen opiskelijat ylipäätään odottavat opiskelijavalintauudistusta?

Valintakokeeseen perustuva hakuväylä säilyy myös vaihtoehtona. Projektipäällikkö Marko Borodavkin

– Uudistus herättää lukiolaisissa monenlaisia tuntemuksia. Uudistuksesta on ollut liikkeellä tosi paljon myös vääränlaista tietoa ja lietsomista, mikä on omalta osaltaan vaikuttanut lukiolaisten mielialaan. Järjestönä olemme olleet muutoksen takana. Uudistuksella kuitenkin pyritään siihen, että tuplapänttäys vähenee ja lukiossa tehdyllä työllä olisi enemmän painoarvoa, kun haetaan korkeakouluun, Pajunen kertoo.

– Näemme, että ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintauudistus on järkevä. Sen merkittävimpiä hyötyjä on sen käytännön palauttaminen, että myös ammatillisen perustutkinnon arvosanoilla on merkitystä korkeakouluihin hakeutumisessa. Hyvä juttu on myös, että valintakokeeseen perustuva hakuväylä säilyy myös vaihtoehtona, Luomala sanoo.

Valintauudistus

Todistusvalinnasta pääväylä

Keväästä 2020 lähtien todistusvalinta on pääväylä korkeakouluun. Yliopistoilla on sitä varten oma pisteytysmallinsa ylioppilastutkinnolle ja ammattikorkeakorkeakouluilla omansa sekä yo-tutkinnolle että ammatilliselle perustutkinnolle.

Myös valintakoe säilyy. Korkeakoulujen on kuitenkin määrä kehittää yhä yhteisempiä, useilla aloilla käytettäviä valintamenettelyjä, joissa arvioidaan valmiuksia ja kyvykkyyttä korkeakouluopintoihin, mutta ei korkeakouluopintojen sisältöjä. Valintakoe ei saa vaatia opiskelijalta pitkää valmistautumista.

Amkit ottavat tänä syksynä ensimmäistä kertaa käyttöön kaikkien alojen yhteisen sähköisen pääsykokeen, jonka suorituspaikan hakija voi vapaasti valita. Valintakoe järjestetään ajalla 29.10. –1.11. Jokaisena päivänä on 1–2 valintakoetilaisuutta.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi