Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab kysyy, miksi ravitsemuskeskustelu poukkoilee aina äärilaidasta toiseen. Kuva: Tapio Hartikainen

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab harmittelee julkisuudessa vellonutta keskustelua, jossa maitotuotteiden ja naudanlihan käyttöä haluttaisiin rajoittaa tai kieltää kokonaan. Schwab kysyy, miksi keskustelu aina poukkoilee äärilaidasta toiseen ja julkisuuteen mahtuu vain yksi näkemys.

Keskustelua on herättänyt esimerkiksi Helsingin yliopiston ravintoloiden päätös luopua naudanlihasta ensi helmikuussa.

Schwab torjuu jyrkästi kieltolinjan ja sen, että ihmisiä ollaan luokittelemassa sen mukaan, millaisia ruokavalintoja he tekevät.

– Siihen ei pitäisi kerta kaikkiaan mennä. Ruokavalintojen takana on erilaisia syitä, ja usein ne ovat terveysperusteisia, Schwab sanoo ja jatkaa.

– Keskustelu on hyvin jakautunutta, mikä on tosi harmi, koska asioissa on harvoin vain yksi puoli, etenkään ravitsemuksessa ja terveydessä. Toivon, ettei esitettäisi yksioikoisia näkemyksiä vaan yritettäisiin jälleen kerran löytää kultainen keskitie.

Ikääntyneille maitotuotteet tärkeitä

Schwabin mukaan ikääntyneille maitotaloustuotteet ovat äärimmäisen tärkeitä koska ne ovat ikäihmisille tuttuja ja he ovat tottuneet käyttämään niitä.

– Jos ikääntyneellä on nielemisvaivaa, suu on kipeä, hänellä on huonot hampaat ja ruuansulatusongelmia, nämä yleensä sopivat hyvin, ne on erittäin hyvin siedetty tuoteryhmä ikääntyneillä.

– Jos kasviproteiinilähteitä ryhdyttäisiin lisäämään, esimerkiksi lihan, siipikarjan ja kalan sijasta, ne on heille vieraita ja aiheuttavat suuremmalla todennäköisyydellä vatsavaivoja ja ovat huonommin sulavia kuin eläinproteiinilähteet.

Palkokasvit eivät sovi kaikille

Lasten ja nuorten kohdalla tilanne on erilainen, koska he ovat tutustuneet uusiin ruokiin. Hän ei silti ymmärrä Helsingin kaupungin linjausta vähentää maidon ja lihan kulutusta, sillä Helsingin päiväkotien ja koulujen ruokalistalla on 73 grammaa lihaa viikossa.

– Se ei ole todellakaan iso määrä. Kenenkään ei pitäisi siitä menettää yöuniaan.

Schwab sanoo, ettei runsas lihansyönti ole hyväksi. Marjoja, hedelmiä, kasviksia ja täysjyvätuotteita käytetään edelleen liian vähän, mutta se ei tarkoita, että liha ja maitotaloustuotteet pitäisi kieltää. Kiellot johtavat aina ongelmiin.

– Jos ajatellaan, että palkokasveja kouluissa lisätään, silloin erityisruokavalioiden tarve kasvaa, koska lihalle kovin harva on allerginen, mutta palkokasviallergia ei ole todellakaan tavatonta.

Schwab kertoo, että toiminnalliset vatsavaivat ovat lisääntyneet. Ihminen kokee, että turvottaa ja vatsa on kipeä. Huonosti sulavat ruuat eivät sovi heille.

– Vaikka palkokasvit ovat ravitsemuksellisesti hyviä, ne eivät sovi läheskään kaikille ihmisille.

Schwab kertoo, että aiemmin kalsiumin saanti oli hyvin olematonta ja luusto-ongelmat olivat riskinä, jos ihminen ei käyttänyt maitotaloustuotteita. Nyt elintarvikevalikoima on laajentunut ja on olemassa kaura-, soija- ja riisimaitoja, joista saa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiineja.

– Näitä luomutuotteita ei voi suositella, koska ne ovat ravitsemuksellisesti hyvin köyhiä.

Lisätty 18.10. klo 12.28: Sana näitä viimeiseen sitaattiin.

Liha- ja maitorajoitukset

Poliitikoilta kritiikkiä

Helsingin kaupunginvaltuusto linjasi liha- ja maitotuotteiden kulutuksen vähentämisestä kaupungin eri yksiköissä. Helsingin yliopiston ravintoloissa luovutaan naudanlihasta ensi helmikuussa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen ruokajuomana kouluissa ja päiväkodeissa. Vihreät nuoret poistaisivat maidon ja naudanlihan opiskelijaravintoloista.

Useat keskustan kansanedustajat ovat tuohtuneet rajoittamispäätöksistä. Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) sanoo, että kyse on ideologisesta ratkaisusta ja on kestämätöntä, että ”kasvismafia” yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi