Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Työvoimapulaa on Helsingistä pohjoiseen – virolaiset pelastivat, kun suomalaisyritys jätti pulaan

Moni rakennustyömaa ei pyörisi ilman ulkomaalaista työvoimaa. Kuva: Päivi Tuovinen

Julkinen keskustelu työvoiman saatavuusharkinnasta tuntuu suorastaan koomiselta. Jos ulkomaalaista työvoimaa ei olisi saatavilla, monet työt olisivat jääneet tekemättä.

Tämä koskee niin allekirjoittaneen mökkiremonttia syvällä Hämeessä, taimien istutusta tai parhaillaan käynnissä olevaa asuntoremonttia Helsingissä.

Minun piti teettää muutama vuosi sitten mökille remontti ja olin sopinut siitä pienen suomalaisyrityksen kanssa. Loppumetreillä yritys ehdotti, että maksaisin osan työstä pimeänä, mihin en kotitalousvähennyksen aikana suostunut.

Virolaiset pelastivat pulasta

Suomalaisyritys jätti minut pulaan, josta minut pelasti tuttavan suosittelema virolaisyritys. Yritys oli rekisteröitynyt Suomeen, joten sain hyödynnettyä kotitalousvähennyksen. Työn jäljessä ei ollut moittimista, vaikka kirvesmiehet tekivät 12-tuntista työpäivää.

Päijät-Hämeessä puiden taimet olisivat jääneet istuttamatta jo useana vuonna, jos virolaiset eivät tekisi sitä hommaa. Maaseudulla ei pärjättäisi ilman ulkomaalaisia lomittajia ja marjanpoimijoita.

Tänä syksynä kysyin remonttiapua Helsingissä, mutta kaikilla yrityksillä oli usean kuukauden jono. Vihdoin tärppäsi. Ghanasta Suomeen muuttanut ja sujuvaa suomea puhuva yrittäjä otti seinien tasoitus- ja maalausurakan, vaikka valittelikin töiden paljoutta. Hänen työparinsa puhuu pelkästään englantia.

Keittiön asentaa suomalaisfirma, mutta keittiön seiniä tasoittava mies on Saarenmaalta. Hän tekee 10 päivää töitä putkeen ja lähtee sitten neljäksi päiväksi Saarenmaalle.

Parin vuoden takainen sairaalareissu puolestaan osoitti, ettei toiminta pyörisi ilman virolaisia.

Työn teettäjän tunnettava vastuunsa

Pääkaupunkiseudun isot rakennustyömaat eivät pyörisi ilman ulkomaalaisia. Isojen työmaiden kohdalla puheet halpatyövoimasta ovat turhia. Kaikki työntekijät aliurakoitsijoita myöten ovat kirjoissa ja kansissa ja heillä on veronumero.

Pienillä työmailla sen sijaan saattaa olla ongelmia. Työmaallani olevat tekijät valittavat, että EU:n ulkopuolelta tulevat, saatavuusharkinnan piirissä olevat työntekijät polkevat hintoja. Tässä kohdin työn teettäjänkin on tunnettava vastuunsa, ettei hän hyväksy liian halpaa urakkatarjousta.

Kulmuni: Se on vain nykytila, tykkää siitä tai ei

Työvoimapulasta ja saatavuusharkinnasta keskusteltiin vilkkaasti eduskunnassa budjettikeskustelun yhteydessä. Perussuomalaisia lukuun ottamatta puhujien pääviesti oli se, että koko Suomessa kärsitään työvoimapulasta ja kotimaasta työvoimaa ei kerta kaikkiaan löydy. Toisena murheena oli lupaprosessien hitaus.

Keskustelussa muistutettiin, että kyse ei ole pelkästään siitä, että Suomessa on pulaa marjanpoimijoista. Pulaa on muun muassa teknologiateollisuuden osaajista, metallimiehistä, kirvesmiehistä, hoitajista, lääkäreistä, kokeista ja tarjoilijoista.

– Se on vain nykytila, tykkää siitä tai ei, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kiteytti.

Parempi tuoda työvoimaa kuin siirtää tuotanto halpatyömaahan

Keskustan Petri Honkosen mukaan maakunnissa pitää lähteä hakemaan työvoimaa ulkomailta, jos yritys haluaa kasvattaa toimintaansa. Se on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin se, että tuotanto siirretään jonnekin halvempien työvoimakustannusten maahan.

Lopuksi RKP:n Joakim Strandin puheenvuoro.

– Monella alalla tässä maassa on työvoimapula, ja itse sain viimeksi eilen tällaisen sähköpostin: ”Meillä on kaalitila, ja käytämme paljon ulkomaalaista työvoimaa, koska valitettavasti suomalaisia ei ole hakenut näihin töihin. Työntekijöitä meillä on Vietnamista, Tansaniasta, Venäjältä ja Ukrainasta. Kaikki paperiasiat ovat meillä kunnossa, mutta Maahanmuuttovirasto on niin kiireinen, että eivät saa työlupia käsiteltyä. Lupa-asioissa voi mennä jopa vuosi.”

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi