Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vähintään 100 000 euroa tienannut voi pyytää, ettei verotietoja luovuteta sähköisenä medialle – Toistaiseksi vain viisi lähettänyt pyynnön verottajalle

Vähintään 100 000 euroa tienannut voi henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa vedoten pyytää Verohallinnolta, ettei se luovuta verotietoja sähköisesti tiedotusvälineille. Kuva: Marko Kauko

Vain muutamat henkilöt ovat pyytäneet Verohallinnolta, ettei heidän viime vuoden verotietojaan luovutettaisi tiedotusvälineille.

– Tiedossani on viisi henkilöä, jotka ovat vastustaneet tietojen luovuttamista journalistiseen tarkoitukseen, ylitarkastaja Noora Kontro Verohallinnosta sanoo.

Oikeus vähintään 100 000 tienanneilla

Verohallinnon asiakkaalla on oikeus henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella vastustaa sitä, että hänen tietonsa luovutetaan journalistiseen tarkoitukseen sähköisessä muodossa.

Oikeus koskee ihmisiä, joista tiedotusvälineet voivat tilata sähköisesti tietoja Verohallinnolta, eli henkilöitä, jotka ovat saaneet yhteensä vähintään 100 000 euroa valtionverotuksessa verotettavaa ansiotuloa ja pääomatuloa.

Millaisia nämä henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvät perusteet ovat?

– En voi ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin. Meillekin tämä on uusi asia, eikä vielä ole oikein muodostunut selvää kuvaa siitä, millaisia nämä erityiset syyt voivat olla, koska pyyntöjä on tullut niin vähän, Kontro muotoilee.

– Yleisluontoisesti voisin kommentoida, että syyt voivat olla esimerkiksi sosiaalisia syitä, mutta sen tarkemmin en asiaa voi eritellä.

"Jokainen pyyntö ja perusteet tutkitaan tapauskohtaisesti"

Voiko henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvä peruste olla sellainen, että sama henkilö voi vastustaa tietojen julkaisemista vuosittain samalla syyllä?

– Mahdollisesti. Mutta tällä hetkellä ei ole käytännössä mahdollista tehdä asiasta toistaiseksi voimassa olevaa päätöstä, vaan pyyntö pitää toimittaa ensi vuonna uudelleen.

Vuoden 2018 verotiedot tulevat julkisiksi 4. marraskuuta. Henkilötietojen käsittelyn vastustamispyyntö täytyy toimittaa Verohallintoon 28. lokakuuta mennessä. Pyynnön voi tehdä Verohallinnon verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.

Kontron mukaan osa saapuneista pyynnöistä on jo ratkaistu. Päätökset ovat olleet myöntäviä.

– Jokainen pyyntö ja perusteet tutkitaan tapauskohtaisesti Verohallinnon oikeusyksikössä.

Pyyntö koskee ainoastaan sähköistä tietoluovutusta medialle

Verohallinto toimittaa verotiedot tiedotusvälineille näiden etukäteen tekemän tilauksen perusteella. Tiedotusvälineet saavat tiedon siitä, kuinka monen henkilön tiedot listalta puuttuvat, mutta luovutusta vastustaneet henkilöt ja pyynnön perusteet ovat lain mukaan salassa pidettävää tietoa.

Oikeus tietojen luovuttamisen vastustamiseen on nyt mahdollista ensimmäistä kertaa. Syynä uuteen käytäntöön on EU:n yleinen tietosuoja-asetus.

Pyyntö koskee ainoastaan sähköistä tietoluovutusta medialle. Tiedot ovat jatkossakin saatavissa verotoimistojen asiakaspäätteiltä ja puhelimitse, sillä lain mukaan tuloverotustiedot ovat julkisia.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi