Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ammattiliitto PAU uhkaa Postia työtaistelulla – työnantajaliiton mukaan sopimuskiistassa loppuu aika kesken

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy kuun lopussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat menneet pahasti jumiin. Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto arvioi STT:lle, että työntekijöiden työehtoja koskevassa kiistassa loppuu aika kesken. Osapuolet eivät ole vielä edes kunnolla päässeet aloittamaan neuvotteluja, joten ratkaisuun on käytännössä mahdoton päästä ennen nykyisen sopimuksen umpeutumista kuun lopussa, hän sanoo.

Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn hallitus on ilmoittanut käsittelevänsä keskiviikkona neuvottelutilannetta ja tekevänsä tuolloin työtaistelupäätökset neuvottelujen vauhdittamiseksi sekä pakettilajittelijoiden tilanteen takia. Liitto aikoo kertomansa mukaan tiedottaa työtaistelusuunnitelmistaan vasta ensi viikolla.

Kiistan osapuolten on määrä jatkaa neuvotteluja taas torstaina.

– Itse en odota, että siinä mitään ihmeempiä ilmenee tai tilaisuus kauan kestää, Aarto arvioi.

"Työantajan tavoitteita mahdoton hyväksyä"

Työnantaja haluaa korvata nykyiset työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

– Vanhalla sopimuksella jatkaminen ei ole tässä Postin tilanteessa mahdollista, Aarto sanoo.

PAU ei kelpuuta vaihdosta, sillä Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus on liiton mukaan selvästi heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus.

Posti on luvannut, että työntekijöiden palkat eivät laske vaan se hakee ensisijaisesti joustavuutta. Näin myös Posti voisi jakaa kirjeitä ja aikakausilehtiä aamun sanomalehtien jakelun yhteydessä. Joustavuutta haetaan myös työvuorosuunnitteluun, jossa työvuorot sovitaan nyt 5–6 viikkoa etukäteen.

PAU tulkitsee työnantajan toivovan, että sen ei tarvitsisi etukäteen ilmoittaa työajan päättymisajankohtaa ja yötyöstä maksettava palkka jäisi nykyistä pienemmäksi.

– Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja, tiedotteessa sanotaan.

Sopimusneuvottelujen piirissä on noin 10 000 ihmistä, joista suurin osa postinjakelussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi