Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Isännöintiliiton ja Isännöinnin auktorisointi ISA ry:n hoidettavaksi tulee vuosittain vain muutamia kantelutapauksia.

"Huono palvelu henkilöityy useimmiten isännöitsijään", Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Salmén tietää. Kuva: Lauri Heroja

Isännöintiliiton ja Isännöinnin auktorisointi ISA ry:n hoidettavaksi tulee vuosittain vain muutamia kantelutapauksia. Tänä vuonna tapauksia on ollut vireillä kolme, joista yksi on vielä ratkaisematta. Viime vuonna kanteluita tehtiin saman verran.

Lähivuosien kiireisin kanteluvuosi oli 2016, jolloin ratkaistiin yhteensä 17 kantelua. Vuodesta 2015 lähtien (6/2015–10/2019) kanteluita on tehty yhteensä 37 kappaletta.

Useimmiten kantelu päättyy seuraamuksitta tai huomautukseen

Taloyhtiön hallitus voi tehdä kantelun, jos se epäilee, että isännöintiyritys on toiminut isännöinnin eettisten ohjeiden vastaisesti. Kanteluissa ei ratkaista korvauskysymyksiä. Kantelu tehdään Isännöintiliitolle tai ISA ry:lle, mutta nämä käsittelevät vain jäseniään koskevia kanteluita.

– Jos isännöitsijä ei kuuluu ISA ry:hyn eikä Isännöintiliittoon, keinona on käytännössä käydä keskustelu sopijaosapuolten kesken. Ja jos isännöinnin koetaan aiheuttaneen vahinkoa, voi taloyhtiö viedä asian tuomioistuimeen, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén kertoo.

Yksi tänä vuonna tehdyistä kanteluista koski tilannetta, jossa isännöitsijä oli vahingossa maksanut urakoitsijalle urakkalaskuja kahteen kertaan. Vaikka urakoitsija oli palauttanut pienen osan ylimääräisestä maksusta, oli taloyhtiöllä saatavia urakoitsijalta yli 40 000 euroa.

Isännöintiyritykselle annettiin huomautus, koska yrityksen toiminta ei ollut huolellista eikä asiakkaan etujen mukaista. Taloyhtiö joutui velkomaan saataviaan urakoitsijalta käräjäoikeudessa.

Kantelun seuraamuksena voi olla huomautus tai varoitus. Useimmiten kantelu päättyy seuraamuksitta tai korkeintaan huomautukseen. Vuodesta 2015 lähtien varoituksia on annettu vain kaksi, huomautuksia 15.

"Isännöintitodistuksen kirjaus vireillä olevasta oikeusjutusta voi vaikuttaa negatiivisesti asuntokauppaan"

Kanteluiden vähyys ei välttämättä kerro siitä, että isännöintiin oltaisiin aina tyytyväisiä. Yksittäisen ihmisen tyytymättömyys ei kuitenkaan johda kanteluihin tai oikeustoimiin, sillä isännöintisopimus on kahden yrityksen, taloyhtiön ja isännöintitoimiston, välinen.

– Kansan syvistä riveistä on kantautunut kyllä sellaista viestiä, että kaikenlaisia asumisen ongelmia pitäisi pystyä matalammalla kynnyksellä ratkomaan. Tarvittaisiin esimerkiksi kuluttajariitalautakunnan tyyppistä kanavaa, Jaana Sallmén sanoo.

Lue myös: Lahtelainen taloyhtiö ylsi maan viiden parhaimman taloyhtiön joukkoon
 

Taloyhtiöllä kynnys kanteluun ja varsinkin oikeustoimiin on korkea. Useimmiten on helpompi vain vaihtaa isännöitsijää.

– Vahingonkorvauksistakin sovitaan usein keskenään, vain poikkeustapauksissa riidellään kanneteitse. Taloyhtiön kannalta isännöintitodistuksen kirjaus vireillä olevasta oikeusjutusta voi vaikuttaa negatiivisesti asuntokauppaan, asuinkiinteistöalaan erikoistunut asianajaja Kai Haarma sanoo.

Huono viestintä tyypillinen syy ongelmille

Isännöinnin ongelmissa on useimmiten kyse huonosta viestinnästä, Jaana Sallmén huomauttaa.

– Kun yhtiön asioista ei kerrota riittävästi, peikkoja aletaan nähdä sielläkin, missä niitä ei ole.

Riitatilanne syntyy tyypillisesti esimerkiksi silloin, jos isännöitsijällä ja taloyhtiöllä on erilaiset käsitykset isännöitsijän velvollisuuksista.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi