Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kelan eläköityvä pääjohtaja kertoo saaneensa suomalaisilta lukuisia tappouhkauksia ja kyselyitä siitä, mikseivät rahat näy jo tilillä tai mikä hakemuksen käsittelyssä kestää

Elli Aaltonen jättää Kelassa taakseen uuden toimintakulttuurin.

Elli Aaltonen jää eläkkeelle Kelan pääjohtajan tehtävästä vuodenvaihteessa. Kela-uran kovin paikka oli toimeentulotuen kaaos, jonka takia pääjohtaja sai myös lukuisia tappouhkauksia. Kuva: Johanna Erjonsalo

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen näyttää puhelimestaan tuttavansa äskettäin lähettämää valokuvaa. Kuvassa on kuusi Kelan kirjettä, jotka kaikki olivat kolahtaneet vastaanottajan postiluukkuun samana päivänä.

Juuri tätä vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävä Aaltonen halusi pääjohtaja-aikanaan muuttaa: mielikuvaa Kelasta hankalana ja byrokraattisena laitoksena.

– Kansalainen ei halua enää olla Kelan alamainen. Kelan tehtävä on palvella ihmiskeskeisesti ja jopa ennakoivasti, Aaltonen sanoo.

Kaikesta päätellen pääjohtaja ei kuitenkaan ole saanut tehtäväänsä kolmessa vuodessa valmiiksi.

– On iso työ muuttaa noin ison organisaation toimintatapoja, Aaltonen myöntää.

Aaltonen kertoo aloittaneensa Kelan uudistamisen sisältäpäin. Hän puhuu asiakaslähtöisyydestä, byrokratian purkamisesta ja digitalisaatiosta, ja toivoo, että tulevaisuudessa Kelan uudistukset näkyvät myös yhä enemmän ulospäin.

– Jätän taakseni uuden toimintakulttuurin, Aaltonen sanoo.

– Mutta toivoisin, että minut muistettaisiin siitä, että avasin ovet Kelan sisällä. Ja olin aloitteellinen tekemään yhteistyötä myös ulospäin.

Kynnys lähestyä on ollut matala

Kela on vahvasti henkilöitynyt Aaltoseen hänen pääjohtajakaudellaan. Niin vahvasti, että etuusasioistaan huolestuneet suomalaiset ovat olleet suoraan yhteydessä pääjohtajaan jopa kysyäkseen, miksi rahat eivät näy vielä tilillä tai miksi hakemuksen käsittely kestää. Se ei ole Aaltosta häirinnyt, kuormittanut kylläkin.

– Kynnys on varmaan ollut matala, kun minulla on niin helppo nimi ja sähköpostiosoitekin, Aaltonen nauraa.

Aaltonen sanoo lukeneensa tai vähintään silmäilleensä jokaisen hänelle lähetetyn sähköpostin ennen niiden selvittämistä.

– Viesteistä käy ilmi, miten ihmiset asiat oikeasti kokevat. On tuntunut tärkeältä lukea varsinkin niitä viestejä, joissa on perusteltua kritiikkiä.

"Silloin pelkäsin oikeasti henkeni puolesta"

Perustoimeentulotuen ruuhkan aikaan keväällä 2017 Aaltonen kertoo saaneensa useita tappouhkauksia.

– Kysy vaan kuinka monta tappouhkausta – lukuisia, Aaltonen sanoo.

– Silloin pelkäsin oikeasti henkeni puolesta.

Aaltosen mukaan myös hänen kotirauhansa rikottiin. Kotia tarkkailtiin ja postilaatikkoon oli laitettu kuollut eläin. Lisäksi Aaltonen sanoo, että hän joutui verkossa identiteettivarkaiden kynsiin, häntä uhkailtiin moottoripyöräjengeillä ja läheteltiin rivoja viestejä.

– Joku näytti keskisormeakin ja tuli vähän tönimään.

Aaltonen kertoo ilmoittaneensa jokaisesta tapauksesta Kelan turvallisuustiimille, joka ilmoitti niistä edelleen poliisille.

Elli Aaltonen uskoo, että hänen alaisensa pitävät häntä ihmisläheisenä. Pahimmalta tuntuisi, jos joku kuvailisi häntä vihaiseksi tai kaunaiseksi johtajaksi. Kuva: Johanna Erjonsalo

Alkuvuonna 2017 perustoimeentulotuki siirrettiin kunnilta Kelalle. Kelassa tehtiin virhearvio siinä, kuinka paljon hakemuksien käsittelyyn tarvitaan ihmisiä. Tuet myöhästyivät, ja sadat tuhannet suomalaiset olivat pulassa.

Aaltosen mukaan häntä on kutsuttu "lapsellisen optimistiseksi". Pahimpaan aikaan optimismi oli koetuksella, kun juuri pääjohtajana aloittanut Aaltonen oli kaaoksen keskipisteessä.

– Kriisinsietokykyni oli kieltämättä kovilla sen neljä kuukautta, mutta koko Kela oli mukana, kyse oli niin isosta kriisistä. Johdin edestä ja omilla kasvoillani. Olin julkisuudessa ja pyysin anteeksi.

Aaltonen ei ollut missään vaiheessa huolissaan työpaikkansa puolesta.

– Pääjohtajan paikka on tuulinen, mutta minua tuettiin.

Sosiaaliturvan uudistusta ei pidä tehdä hätiköiden

Sosiaaliturva kaipaa Aaltosen mielestä perinpohjaista uudistamista.

– Jos uudistus tehdään tavoitteellisesti ja porrastaen ja käytetään siihen riittävästi aikaa, se onnistuu, Aaltonen uskoo.

"Riittävästi aikaa" tarkoittaa Aaltosen mielestä sitä, ettei valmista pidä yrittää saada aikaan yhden hallituskauden aikana.

– Uudistuksessa pitää lähteä liikkeelle kiireellisimmistä ja niin sanotusti helpoimmista osista.

Pääjohtajan haaveissa on myös, että vielä joskus Kelan eri etuudet saadaan yhteen päätökseen eivätkä etuudet vaikuta toisiinsa alentavasti. Tällä hetkellä yksi etuus voi olla peruste toisen etuuden pienentämiselle.

– Se ei ole oikein.

Työintoa riittää, vaikka pääjohtajan tehtävät jäävät

Kelan jättäessään Aaltonen on 66-vuotias, mutta eläkkeelle hän tuskin kokonaan jää. Aaltonen vakuuttaa, ettei vielä tiedä, mihin tarmonsa vuoden vaihduttua tulee keskittämään.

– Työn ei tarvitsisi olla näin intensiivistä, ettei muuta aikaa oikein jääkään. Mutta olen aina ollut työintoinen. Joku sanoisi ehkä, että liikaakin.

Kuka niin sanoisi?

– Varmaan ainakin lasteni isä, joskin intoani tukien, Aaltonen nauraa.

– Aina minulla oli jokin paperipino mukana, mihin meninkin.

Kuka?

Elli Aaltonen

Syntynyt 28.12.1953 Säämingissä (nykyinen Savonlinna).

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista poikaa sekä kaksi koiraa.

Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori.

Toiminut työurallaan mm. Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana ja Itä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysneuvoksena sekä ministeriöiden ja EU:n asiantuntijatehtävissä.

Valittiin Kelan pääjohtajaksi vuonna 2016 arvalla, kun Kelan valtuutettujen äänet jakautuivat tasan 6–6 Aaltosen ja Outi Antilan kesken.

Jää eläkkeelle Kelan pääjohtajan tehtävästä 1.1.2020. Kelan valtuutettujen on tarkoitus tehdä presidentille esitys uudesta pääjohtajasta 5. marraskuuta.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi