Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näkökulma: Ovatko vain nelikymppiset turvassa nyky-yhteiskunnalta?

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Nyky-yhteiskunnan puristuksessa sekä 55-64-vuotiaiden että kolmekymppisten ikäryhmässä voi olla vaikea päästä työelämään kunnolla mukaan. Kuva on arkistokuva. Kuva: Marke Rissanen

Kansalainen Twitterissä lauantaina:

”Olen 52 ja mulle on viimeisen vuoden aikana useamman kerran sanottu, jopa melko lähelläkin olevien ihmisten suusta, että olen liian vanha tekemään juttuja ja että ikäni vuoksi saatan ajatella tyhmästi. Onko tää yleinen ilmiö?”

Jos työministeri Timo Harakalta (sd.) kysytään, niin kyllä on. Hän kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, kuinka hän saa päivittäin yhteydenottoja yli 50-vuotiailta.

– Heidän osaamisensa, kokemuksensa, taustansa sivuutetaan aivan tyystin, heitä ei kutsuta työhaastatteluun.

55–64-vuotiaiden suomalaisten työllisyysaste – 65,4 prosenttia – jää ruotsalaisista ikätovereista 12,5 prosenttiyksikköä (Uutissuomalainen 24.9.2019). Harakka sanoi selvittävänsä, pitäisikö yli 50-vuotiaiden saada paremmat ehdot palkkatuelle kuin muiden.

Epävarmuutta työuralla

30-vuotiaiden työllisyysaste oli vuonna 2017 vain 75 prosenttia, kun se 30 vuotta aiemmin ylsi 84,3 prosenttiin. Tilastokeskuksen mukaan osaselitys on se, että yhä useampi 30-vuotias opiskelee. Etenkin päätoimisesti opiskelevien 30-vuotiaiden naisten määrä on kasvanut 30 vuodessa.

Kela ilmoitti maanantaina tiedottavansa torstaina otsikolla ”Kelan työttömyysetuuksien saajissa aiempaa enemmän kolmekymppisiä – nuorten osuus laskenut”. Tiedotetta ei kuulunut, mutta asia käy ilmi jo tästä. Harakkakin puhui Ykkösaamussa kolmekymppisistä, joista osa on työttömiä toisessa sukupolvessa. Heidän vanhempiaan työttömyys riepotteli 90-luvulla ja mahdollisesti sen jälkeenkin, lama-ajan lapsia itseään epävarmuus on koetellut heidän koko työuransa.

Varovainen sukupolvi

Erääseen ystäväporukkaani kuuluu kymmenen 28–42-vuotiasta naista. Heistä kahdella on yksi lapsi kummallakin. Kuusi on vakituisessa parisuhteessa, kuudella on vakituinen työsuhde. Vain kolmella on kuitenkin molemmat näistä.

Emme ole keskustelleet lapsista tässä porukassa, mutta yleisesti ottaen taloudellinen epävarmuus ja etenkin kumppanin puute ovat varsin vahvoja esteitä lapsien saamiselle/hankinnalle.

Kuulun itse millenniaaleihin eli vuosina 1981–1996 syntyneisiin, joita Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rothkirch kuvaa varovaiseksi sukupolveksi.

– Se näkyy myös suhtautumisessa vanhemmuuteen, hän toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina.

Samassa artikkelissa kerrotaan 20–40-vuotiaiden tarinoita siitä, miksi he eivät ole halunneet tai saaneet lapsia. Tarinoita on kysytty, koska syntyvyys on rajussa laskussa. Tältä tiedolta harva on voinut viime aikoina välttyä.

Ketään ei haluta – paitsi nelikymppisiä

Minun sukupolveni naureskelee kauhistellen sille, että joudumme olemaan vielä 70-vuotiaina töissä. 70-vuotias on jo niin vanha! Elinajanodote kuitenkin kasvaa ja todellinen vanhuus alkaa jo nyt vasta 80–85-vuotiaana. Älyttömyyden huippu on kuitenkin se, että jo viisikymppinen saa kuulla ja kokea olevansa liian vanha.

Kolmekymppiset taas tekevät kahta gradua yhtä aikaa tai huomaavat alanvaihdon tarpeelliseksi jo pian työelämään siirryttyään. Tai sitten he rimpuilevat pätkätöissä tai saavat työttömyysetuutta.

Eli: lapsia ei haluta, kolmekymppisiä ei haluta työelämään 50-vuotiaista ja sitä vanhemmista puhumattakaan. Todellisia vanhuksia ei varsinkaan haluta mihinkään.

Ovatko nelikymppiset ainoa ikäryhmä, joka on nyky-yhteiskunnan suosiossa? Ehkä sanonnat ”40 on uusi 30” ja ”40 on uusi 20” todellakin pitävät paikkansa.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen toimittaja.

Sanna Inkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi