Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Sitä oikeaa ei voi löytää", sanoo Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow

"Siinä vaiheessa, kun katson, miltä toinen näyttää, olen jo liian syvällä", Marianna Stolbow sanoo. Kuva: Laura Reunanen

Marianna Stolbow, 54, on parisuhdekouluttaja, kolumnisti ja kirjailija, jonka esikoisromaani Surua se tyttö kantaa ilmestyi syyskuussa. Stolbow toimii asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

Tapaat puolisosi ensi kertaa alttarilla. Mitä haluat tietää hänestä ensimmäiseksi?

– Sen, kuinka älykäs hän on. Minulla on tapana rakastua älykkäisiin miehiin, ulkoisella habituksella ei ole niin väliä. Jään ensin kiinni ihmisen juttuihin, ja olen jo syvällä, kun katson, miltä toinen näyttää. Silloin on jo myöhäistä.

Pitkä vai lyhyt vihkikaava?

– Pitkä. Jos nyt menisin naimisiin, se olisi niin puntaroitu päätös, että ansaitsisi vihkimisen pitkän kaavan mukaan.

Miten kaapin paikka päätetään?

– Neuvottelemalla. Kaikkea ei tarvitse vatvoa, mutta kaikesta täytyy voida neuvotella. Minusta sellaiset parisuhteet ovat epämiellyttäviä, joissa ollaan oikein ylpeitä siitä, että toinen päättää yksin kaikesta.

Kenen fiktiivisen hahmon kanssa menisit naimisiin ja miksi?

– Valitsisin varmaan Muumipapan. Hän on luotettava, perhekeskeinen, vaimoaan rakastava, herkkä ja syvällinen. Hän osaa nikkaroida ja ohjata venettä, mutta hänellä on myös intellektuelleja harrastuksia, kuten kirjoittaminen.

Fiktiivinen esikoisromaanisi ilmestyi juuri, eikä se käsittele lainkaan parisuhteita. Oletko saanut tarpeeksesi romantiikasta?

– Kirjoitin fiktiota, kun minulta alettiin tilata ammatillisia teoksia. Kiduin, kun fiktiiviset tekstini roikkuivat, sillä kirjoittaminen on minulle silkkaa hauskanpitoa. Kun sain ammatillisen trilogiani valmiiksi, totesin, että nyt olen sanonut parisuhteista kaiken. Tuli romaanin vuoro. Mahtuu sinne yksi rakkaustarinakin, mutta se on sivuroolissa, ehkä.

Miten liueta tyylikkäästi paikalta, jos nettideitti osoittautuu urpoksi?

– Sano toiselle nätisti ja napakasti, miltä sinusta tuntuu. Kohtele siis häntä kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Älä pitkitä turhaan, siten annat vain vääriä signaaleja.

Uskotko rakkauteen ensi silmäyksellä?

– En. Minusta rakkaus on taito- ja rohkeuslaji, joka vaatii järkeilyä sekä tahdon paikkoja. Puhe rakkaudesta ensisilmäyksellä on yleensä jälkiviisautta.

Miten ravistat ihmisten vaikeat erot päästäsi vapaa-ajalla?

– Kävely, lorvailu, kirjoittaminen ja uiminen ovat asioita, joiden parissa rentoudun. Huomasin töiden jäävän vaivaamaan enemmän, kun lähdin töistä autolla. Kävellessäni kotiin olin paljon puhdistuneempi.

Sinulla on kolme aikuista lasta. Pystytkö olemaan puuttumatta heidän parisuhteisiinsa?

– En pysty, vaan opettelen koko ajan. Lapseni ovat 19-, 22- ja 27-vuotiaat, eikä meillä muusta puhutakaan kuin yhteiskunnallisista kysymyksistä ja seurustelemisesta. Minusta he puhuvat rakkaudesta hirveän viisaasti: jos olisin aikanani tajunnut puoletkaan siitä, mitä he ovat oivaltaneet, minulla olisi ollut paljon helpompaa!

Millainen anoppi olet?

– Kuulemani mukaan tosi kiva. Otan tulijat avosylin vastaan, vaikka näkisin, että suhde on tuhoon tuomittu. Jos sanoisin jotain, lapseni takertuisivat ihmiseen vain kahta kauheammin. Äitiyteni kipein kohta on pysyä hiljaa, kun tajuan, että kohta lapsella menee pieleen. Mutta heidän on opittava. Vastaan kuitenkin aina rehellisesti, jos he kysyvät mielipidettäni.

Miten sen oikean löytää?

– Oikeaa ei voi löytää, mutta oikealla tavalla motivoituneen ihmisen kanssa voi onnistua. Motivoituneilla on usein kova hinku oppia parisuhteessa tarvittavia taitoja ja ennen kaikkea tarkastella omaa rooliaan suhteessa. Ennuste on erittäin hyvä, jos molemmat kokevat, että arki on parempaa kaksin kuin yksin ja haluavat tehdä töitä sen eteen.

Susanna Stranius
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi