Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suositus: Kasvisruokaa tarjottava päivittäin lukioissa ja ammattikouluissa lihan ja kalan vaihtoehtona

Opetushallituksen sekä THL:n julkaisema ruokailusuositus kehottaa myös kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Lukioissa ja ammattikouluissa pitäisi tarjota uuden suosituksen mukaan päivittäin vaihtoehtona kasvisruokaa liha- ja kalaruokien rinnalla. Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisema ruokailusuositus kehottaa myös kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin.

– Onnistunut ruokailu on osa oppimista, arvioi Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen.

Suositukset laatineen työryhmän puheenjohtajana toimineen Mannisen mukaan syömiseen liittyvät valinnat ovat keskeisiä kestävän elämäntavan ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Yhteiskuntavastuuta on tehdä kestävät valinnat yksilölle helpoiksi ja mahdollisiksi.

Ruokailu on myös hyvä tilaisuus oppimiseen. Ruokailu voi opettaa esimerkiksi monikulttuurisuutta eri makumaailmojen kautta, kertoo työryhmän jäsen, opettaja Kaisa Liinanki Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä.

Suomessa on oikeus maksuttomaan ateriaan kaikilla, jotka opiskelevat lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa sekä valmentavassa koulutuksessa.

Ruokailusta huolehtiminen on osa ammattitaitoa

Toisella asteella opiskelevien tilanne on moninainen, mikä heijastuu ruokailun järjestämiseen. Ruokailun voi järjestää oppilaitos. Työpaikoilla opiskeleville on tarjolla joko työpaikan ruokala tai ruokaraha, jollei ruokalaa ole. Eväät ovat neljäs vaihtoehto, joka soveltuu esimerkiksi maastossa metsäkoneen kuljettajiksi opiskeleville.

– Ammattitaitoa on myös huolehtia säännöllisestä syömisestä ja täysipainoisista aterioista työajalla, sanoo työryhmän jäsen, opetusneuvos Jouni Järvinen Opetushallituksesta.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen painottaa puolestaan, että onnistunut kouluruokailu edellyttää yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Osa oppilaista ei osallistu kouluruokailuun.

– Osallisuus sitouttaa, Pajunen huomauttaa.

Vähentää yksittäisten erikoisannosten valmistamista

Opetushallituksen mukaan suositus on suunnattu koulutuksen järjestäjille, oppilaitoksille, opettajille, opiskeluhuollolle, ruokapalveluista vastaaville sekä opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Opiskelijaruokailun suositukset perustuvat yleisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Suositus on ensimmäinen laatuaan.

Työryhmän jäsen, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän ruokapalvelu- ja työsuojelupäällikkö Iiris Kauneela kertoo, että kahden tai kolmen ruokavaihtoehdon tarjoaminen vähentää yksittäisten ruoka-annosten valmistamista erikoisruokavaliota noudattaville. Se vaikuttaa kustannuksiin.

Suosituksessa kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin. Hävikkiä voi syntyä ruokailun eri vaiheissa, ruoan valmistuksessa, tarjoilussa tai lautasilta. Esimerkiksi ammattikouluissa suurin osa hävikistä syntyy lautasilla, päiväkodeissa keittiössä.

Ravintolaympäristö vaikuttaa opiskelijaruokailun suosioon

Ruokailusuositus sisältää myös ohjeita ruokailuympäristön parantamiseksi. Järvisen mukaan tilaratkaisuilla voidaan vaikuttaa ruokailun onnistumiseen.

– Opiskelijaravintolaympäristö vaikuttaa opiskelijaruokailun suosioon, hän arvioi.

Suosituksessa korostetaan ruokailun yhteisöllisyyttä. Ruokailu on hetki keskusteluihin. Myös opettajia kannustetaan ruokailemaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi