Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ministeri vastaa vain omasta tontistaan, ryhmäjohtajan vastuu on 360 astetta – Antti Lindtman on "maalivahti ja kuudes kenttäpelaaja", Antti Kurvinen "yleislääkäri"

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman (vas.) ja keskustan ryhmyri Antti Kurvinen ovat jopa suurempia vallankäyttäjiä kuin yksittäiset ministerit. Kuva: Laura Oja

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat kuin yleislääkäreitä tai reservissä olevia kuudensia kenttäpelaajia. Ministerit turvautuvat pääministeriä myöten yleislääkärien apuun pulmien ilmaantuessa. Ryhmäjohtajilla voi olla enemmän valtaa kuin yksittäisellä ministerillä.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vertaa tehtäväänsä jääkiekkojoukkueeseen.

– Tässä tehtävässä täytyy olla välillä maalivahti, puolustaja ja äsken salissa olin hyökkäyspäässä. Tarvittaessa olen kuudes kenttäpelaaja.

"Tämä on laaja-alaisempaa hommaa"

Lindtmanin mukaan ministerillä on huomattavasti valtaa omaan sektoriinsa. Valtaa rajoittaa kuitenkin se, että ministeri joutuu viemään esityksiä eteenpäin hallituksessa yhdessä sovitun linjan mukaisesti.

– Tämä (ryhmäjohtajuus) on paljon laaja-alaisempaa hommaa, kun pääsee vaikuttamaan koko hallituksen isoihin linjoihin.

Myös keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että yksittäisellä ministerillä on päätösvalta ainoastaan oman hallinnonalansa asioihin, ryhmyrin kenttä on laajempi.

– Ryhmyrillä on 360 asetta poliittista vastuuta. Ministerillä on se oma tontti, kokoomuksen eduskuntaryhmää viime vaalikaudella johtanut Kalle Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan hallituspuolueiden ryhmäjohtajat ovat avainasemassa hallituksen työn onnistumisen kannalta.

–  Ryhmyrien tehtävä oli tuoda oman ryhmän tunto hallituksen pöytään eli ryhmyri voi näyttää peukkua alaspäin ja sanoa, että tämä ei tule onnistumaan, tähän esitykseen täytyy tehdä tarkennus.

Jokisen mukaan hallitus hakee usein mandaatin ryhmyriltä, joka käy neuvotteluja muiden ryhmyreiden tai ministerin kanssa tulevista esityksistä.

Ryhmäjohtajat Antti Kurvinen (kesk, vasemmalla) ja Antti Lindtman (sd.) pitävät kevytautokiistaa ryhmyreiden tulikokeena, josta selvittiin hyvin. Kuva: Laura Oja

Ministerillä oltava ryhmän luottamus

Kurvisen mukaan enemmistöparlamentarismissa maata johtavat hallituksen ministerit. Hallituspuolueiden puheenjohtajilla eli viisikolla on keskeinen valta, ja ryhmäjohtajien pitää pystyä vaikuttamaan hallituksen esityksiin ennakolta.

–  Mutta jokainen ministeri pääministeriä myöten on eduskuntaryhmien tuen varassa. Jos ryhmältä menee luottamus, peli on ohi, Kurvinen sanoo.

Kevytautot oli tulikoe

Kurvisen mukaan ryhmäjohtajilla on reservissä olevia valtaoikeuksia, jotka kaivetaan kaapista ongelmatilanteissa. Toisaalta hän vertaa ryhmäjohtajaa terveyskeskuksen yleislääkäriin, jonka pakeille tulee joskus vaikeampia potilaita, joskus lieviä kuumetapauksia.

– Olen joutunut selvittelemään kultasakaaleja, kevytautoja, maahanmuuttopolitiikkaa ja saamelaiskysymyksiä talous- ja työllisyyspolitiikan ohella, Kurvinen sanoo ja jatkaa.

– Kun asiat politisoituvat tai mutkistuvat, esimerkkinä kevytautot, se tulee meidän yleislääkäreiden vastaanotolle.

Lindtman pitää kevytautotapausta hallituspuolueiden ryhmäjohtajien tulikokeena, josta selvittiin hyvin.

– Ne tulivat tosi kiireellä ja oppositio otti jarrutuskikat käyttöön, se oli tulikoe, Lindtman sanoo.

Eduskunnan rooli korostunut

Pääministeripuolue on hallituksen veturi ja tämä heijastuu suurimman puolueen ryhmäjohtajaan. Lindtman ei kuitenkaan halua puhua vallasta vaan korostaa vastuuta, mikä näkyy monin tavoin.

– Olemme käytettävissä hallituksen tueksi. Tuuraamme ministereitä televisiossa, tämä on joukkuepeli.

Lindtmanin mukaan eduskunnan rooli lainsäädäntötyössä on tullut yhä tärkeämmäksi. Jos laki halutaan saada voimaan, ei aina riitä, että hallituksen esitys tulee eduskuntaan.

Koko prosessin on oltava kunnossa, ja ryhmyrit valvovat sitä. Tarvittaessa esityksiä myös viilataan eduskunnassa.

Ryhmyrit ratkaisivat alkoholilain

Kurvinen kertoo, että viime vaalikaudella hallituspuolueiden ryhmyrit ratkaisivat jumiin menneen hallintarekisterin ja alkoholilain. Lindtman puolestaan korostaa, että hallituksen ja opposition ryhmäjohtajat löysivät yhteisen rytmin monissa asioissa. Ryhmyrit ratkaisivat historiallisen tiedustelulain, veteraanien kuntoutuksen sekä lakkauttivat sopeutumiseläkkeet.

– Vaikka olimme eri puolilla, ryhmäjohtajat halusivat tehdä tulosta, Lindtman sanoo.

Paloheimo: Runnoo ja avaa umpikujia

Valtio-opin emeritusprofessorin Heikki Paloheimon mukaan hallituspuolueiden ryhmäjohtajien valta on kasvanut 1980-luvulta lähtien, kun Suomessa on siirrytty enemmistöparlamentarismiin ja hallitukset istuvat koko vaalikauden. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat hallituksittain ja puolueittain.

Puolueiden puheenjohtajilla ja ministereillä on ensisijainen vastuu siitä, että hallitus pääsee yhteisymmärrykseen hallituksen esityksistä. Hallituspuolueiden ryhmäjohtajilla on kuitenkin vahva valta suhteessa ministereihin.

– Heillä on tietyllä tavalla jonkinlaista veto-oikeutta ilmoittaa oma puolueen ministereille, että tämä ei ryhmälle käy.

Paloheimon mukaan ryhmäjohtajien valta kasvaa niissä asioissa, joista hallituspuolueiden kesken on eriäviä käsityksiä ja asiasta ei ole yhteistä näkemystä.

– Ryhmäjohtajat ovat keskeisessä asemassa, miten umpikujasta voidaan päästä eteenpäin niin, että hallitus voi esityksensä antaa tai muuttaa sitä.

Paloheimon mukaan on myös tilanteita, joissa ryhmäjohtaja runnoo oman puolueen linjaa johonkin mittaan hallituksessa olevien oman puolueen ministereiden yli.

– Ministerit joutuvat etsimään sopua hallituspuolueiden kesken ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja taas painaa päälle ajamalla oman puolueen linjaa mahdollisimman vahvasti.

Ryhmäjohtaja

Johtaa ryhmää

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on henkilö, joka johtaa eduskuntaryhmää. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat osallistuvat myös ministeriryhmän kokouksiin, hallituksen iltakouluihin ja strategiaistuntoihin sekä puoluejohdon kokouksiin.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Antti Lindtman (sd.), Ville Tavio (ps.), Kai Mykkänen (kok.), Antti Kurvinen (kesk.), Emma Kari (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.), Anders Adlercreutz (r.), Päivi Räsänen (kd.) ja Harry Harkimo (Liike nyt)

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi