Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja toivoo Rinteeltä jämäkkää kapteenin otetta: "Pääministerillä erityisvastuu hallituksen luottamuksen rakentamisesta"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoo pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) jämäkämpää otetta hallituksen luottamuksen rakentamisessa, sillä monipuoluehallituksessa pääministeri on joukkueen kapteeni.

Keskustan eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Eeva Kalli (vas), ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä ryhmän 2. varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila eduskuntaryhmän aamukahvitilaisuudessa Helsingissä perjantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivoo pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) jämäkämpää otetta hallituksen luottamuksen rakentamisessa, sillä monipuoluehallituksessa pääministeri on joukkueen kapteeni.

– Pääministerillä on tässäkin hallituksessa päävastuu luottamuksen rakentamisessa. Viime hallituksessa veturin rooli oli Juha Sipilällä (kesk.) ja nyt Rinteellä ja toivon, että pääministeri sen vastuun kantaa ja luottamus säilyy, Kurvinen sanoi keskustan eduskuntaryhmän johdon toimittajatilaisuudessa perjantaina.

– Pääministeri johtaa koko porukka ja odotan, että Rinne toimii samalla tavalla kuin meidän pääministerimme, mutta halusin tuoda sen esille, että erityisvastuu luottamuksesta on pääministerillä, Kurvinen perusteli näkemystään.

"Turvelausunto hämmensi"

Kurvisen mukaan Rinne veti vaikeana pidetyt hallitusneuvottelut hyvin. Kiitosta sai myös Rinteen sovitteleva tyyli budjettiriihessä.

– Mutta turvelausunto hämmensi. Hämmennystä ovat aiheuttaneet myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ulostulot, Kurvinen sanoi.

Rinne totesi Suomen Kuvalehden tuoreessa haastattelussa, että polttoturpeen verotuki poistuu.

– Turpeen verotus kuuluu energiaverouudistukseen. Turpeen tuki tulee poistumaan sieltä, Rinne totesi haastattelussa.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli muistutti, että turpeesta on olemassa yksityiskohtainen kirjaus hallitusohjelmassa. Sen mukaan turpeen energiakäyttö puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Verotuen poistamista ei sen sijaan ole kirjattu hallitusohjelmaan.

– Jos turpeen energiakäytön puolittamista lähdettäisiin aikaistamaan, kivihiilen ja puun käyttö lisääntyisi, mikä ei ole ilmaston kannalta perusteltua, Kalli sanoin.

"Keskustakaan ei ole synnitön"

Hallituspuolueiden taival ei ole Kurvisen mukaan sujunut kuin Strömsössä ja luottamuksen rakentaminen vie aikaa. Esimerkkinä hän mainitsi keskustelun aktiivimallista ja Veikkauksesta. Hän toivoi, ettei hallitusohjelmassa sovittuja asioita horjutettaisi.

– Jokaisen puolueen pitää mennä peilin eteen. Emme me keskustassakaan ole synnittömiä. Kesän julkinen keskustelu ei ollut fiksuinta.

Kurvinen kertoi, ettei julkisessa keskustelussa ole juurikaan noussut esiin punamultahallituksen perusajatus, viisikon yhteinen tarina. Hän muistutti, että keskusta ja sosiaalidemokraatit ovat yhdessä rakentaneet suomalaisen hyvinvointimallin Kalevi Sorsan (sd.) ja Johannes Virolaisen (kesk.) johdolla. Nykyisen hallituksen tehtävänä on remontoida ja uudistaa sitä. Muutoin se ei kestä.

Politiikka ei saa sanella arjen ehtoja

Eduskuntaryhmän johto esitteli perjantaina joukon toimia, joilla voitaisiin tukea Suomen syntyvyyttä ja sitä, että ihmiset saisivat itse valita asuinpaikkansa. Kalli ehdotti, että syntyvyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi perheiden etuuksien korotuksella, opintotuen huoltajakorotuksen kasvattamisella ja perhevapaajärjestelmän uudistamisella.

Varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila puolestaan ehdotti haja-asutusalueiden tilanteen helpottamiseksi sitä, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia Ruotsista ja selvittää haja-asutusalueiden verotukea.

Keskustan ryhmäjohtaja Kurvinen kertoi olevansa huolissaan siitä, että perinteinen politiikka on hautautumassa ilmiöpolitikoinnin alle. Poliitikot kertovat, saako vanhuksen lautasella olla lihapullia, missä ihmisten pitäisi asua ja saako käyttää kaulahuivia.

– Se on huolestuttavaa, jos politiikka alkaa sanella ihmisen arjen ehtoja, mikä on oikea tapa elää, Kurvinen sanoi.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi