Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen: uudet hävittäjähankkeet huomioidaan hankinnassa

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivisen arvion mukaan hävittäjähanke vie ideasta pilottiin jopa 30 vuotta. Kuva: Johanna Erjonsalo

Komentaja Timo Kivisen mukaan upouudet eurooppalaiset hävittäjähankkeet huomioidaan, kun Suomi tekee omaa valintaansa. Vielä piirustuspöydällä olevat koneet tuskin ehtivät nyt tehtävään kilpailutukseen, mutta samojen valmistajien vanhemmat hävittäjät ja niiden kehitystyö asettuvat nyt uuteen valoon.

– Niin kuin hankeohjelmajohtaja Lauri Puranen viime viikolla totesi, totta kai hankkeiden vaikutus arvioidaan. Aikataulut vaikuttavat voimakkaasti: milloin oikeasti on jokin prototyyppi valmis? En ole insinööri, mutta minulla on sellainen kuva, että 30 vuotta on minimi, Kivinen sanoo.

Suomen hävittäjähanke sai uutta kierrettä, kun eurooppalaisvaltiot aloittivat uusien hävittäjien kehittämistyöt. Kannattaako Suomen enää hankkia vanhemman sukupolven koneita, jos kehitysrahat ohjataan pian uusiin? Ja päätyvätkö vanhemmat hävittäjät vihollisen uusien koneiden tykinruuaksi?

– Vaikutukset pitää arvioida. Aikatauluhan menee niin, että nyt syksyllä lähetetään tarkennettu tarjouspyyntö, ensi vuonna on evaluointeja ja 2021 hanke menee valtioneuvoston päätettäväksi, Kivinen sanoo.

Vanhenevatko nykyiset eurohävittäjät?

Saksan, Ranskan ja Espanjan vetämä FCAS korvaa Suomen hävittäjähankkeessa mukana olevat ranskalaisen Rafalen ja yhteiseurooppalaisen Eurofighter Typhoonin ehkä jo parissakymmenessä vuodessa.

Britannia ja Italia taas aikovat kehittää uuden Tempest-hävittäjän, niin ikään korvaamaan Eurofighteria. Myös Gripeniä valmistava Ruotsi on tässä hankkeessa mukana.

IISS:n analyytikko Douglas Barrie arvioi Ylelle, että uudet eurooppalaiset hävittäjäprojektit voivat vaikuttaa Suomelle tehtävään tarjoukseen yllättävällä tavalla.

– Ehkä niin, että käytätte aluksi 20–25 vuotta Rafalea, Typhoonia tai Gripeniä. Sitten, jos kiinnostaa, voitte myös liittyä uuteen projektiin.

Sveitsi testasi jo samoja koneita

Sveitsi on jo testannut samoja hävittäjiä kuin Suomi aikoo testata.

– Sveitsin asevoimilla on kaupalliset rajoitteensa, mitä se voi esimerkiksi meille kertoa. Toki hankitaan sitä tietoa, jota voimme, Kivinen sanoo Uutissuomalaiselle.

Hänen mukaansa hallitusohjelman kirjaus ”Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen antaa erityisiä mahdollisuuksia maittemme puolustuksen vahvistamiselle” ei vaikuta suuriin hankintoihin.

– Ei. Ei tarjouspyynnöissä koskaan ole maakohtaisia liityntöjä. Kriteerit liittyvät suorituskykyyn, elinkaarikustannuksiin ja huoltovarmuuteen.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi