Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajan raju arvio: "Peliautomaattien määrä tulee vähenemään huomattavasti enemmän kuin nyt julkisuudessa olleella 3000:lla"

Veikkauksen hallintoneuvoston väistyvä puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) arvioi, että pakollinen tunnistautuminen tulee romahduttamaan peliautomaatien määrän.

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) sanoo, että pakollisen tunnistautumisen tulo vähentää entisestään peliautomaattien määrää.

– Uskon, että peliautomaattien määrä tulee vähenemään tosiasiallisesti huomattavasti enemmän kuin nyt julkisuudessa olleella 3 000:lla, Heinonen sanoo.

Veikkaus ilmoitti syyskuussa supistavansa peliautomaattien määrää 3 000:lla nykyisestä noin 18 500:sta.

Heinonen arvioi, että automaattien määrä laskee lähelle Ruotsin ja Norjan tasoa. Näissä maissa on pakollinen tunnistautuminen ja peliautomaatteja on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, Ruotsissa 5 800 ja Norjassa 4 700.

Asiakaskäyttäytyminen ratkaisee määrän

Veikkauksen myyntijohtajan Marko Peltokorven mukaan peliautomaattien vähennystarve saattaa olla enemmänkin kuin 3 000, mutta 3 000 on se määrä, josta nyt on sovittu

– Määrään vaikuttaa asiakaskäyttäytymisen muutos ja peliautomaattipelaamisen kysynnän mahdolliset muutokset pakollisen tunnistautumisen jälkeen.

Peltokorven mukaan Veikkaus on arvioinut, että pakollinen tunnistautuminen todennäköisesti vähentää peliautomaateilla pelaamista ja siitä saatavia tuottoja. Peliautomaattien määrään ja niiden tuottoihin vaikuttaa se, minkä sisältöisenä pakollinen tunnistautuminen tulee, minkälaisia pelirajoja kokonaisuuteen liittyy ja miten pelaajat reagoivat tunnistautumiseen.

– Sen jälkeen täytyy arvioida, mikä on oikea määrä peliautomaatteja Suomessa.

Peliautomaatteihin tulossa pelirajat?

Peltokorpi kertoo, että suunnitelmat siitä, mistä peliautomaatteja poistetaan ja millä aikataululla se tapahtuu, valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Toinen iso kysymys liittyy pakolliseen tunnistautumiseen, jonka tuloon Veikkaus valmistautuu.

– On monenlaisia vaihtoehtoja ja haemme sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat riittävän vastuullisia, mahdollisimman asiakasystävällisiä ja kohtelisivat kumppaneitamme yhdenvertaisesti, Peltokorpi sanoo.

Yksi vaihtoehto on rajojen tuominen myös peliautomaatteihin, eli että niissä pelaamista rajoitettaisiin kuten Veikkauksen nettipeleissä nykyään. Automaatteihin tulisi joko pelaajan itse itselleen asettamat pelirajat tai tunnistautumisen yhteydessä pelaajalle asetettaisiin peliraja.

"Tunnistautuminen ei hävitä peliongelmia"

Heinonen pitää pakollista tunnistautumista oikeana toimenpiteenä. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei se hävitä peliongelmia.

– Jos joku pelaaminen estetään, vaikka peliautomaatit, pelaaminen siirtyy ainakin osittain toisiin kanaviin. Norjassa pakollinen tunnistautuminen on ollut voimassa ja peliautomaatteja on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, mutta peliongelmat ovat samanlaisia kuin meillä.

Heinonen pitää tärkeänä, että esimerkiksi THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ryhtyisi selvittämään, minkä verran ongelmia aiheuttaa kotimaassa pelaaminen ja toisaalta muualta tulevat kanavat.

Tuotot pienenevät rajusti

Heinonen arvioi, että pakollisen tunnistautuminen vähentää Veikkauksen tuottoja vähintään 150 miljoonalla eurolla, jopa 300 miljoonalla.

– Se tulee pienenemään ja tulee näkymään kaikessa, mihin veikkausvoittovaroja käytetään. Isoimmin se tulee vaikuttamaan siellä, missä tullaan pienimmällä toimeen, väistyvä hallintoneuvoston puheenjohtaja Heinonen sanoo.

Veikkauksen, kuten muidenkin hallintoneuvostojen paikat, jaetaan eduskuntavaalien jälkeen uudelleen. Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajuus siirtyy loppuvuodesta kokoomukselta sosiaalidemokraateille.

Rahapeliautomaatit

Norjassa vain 4 700 konetta

Veikkauksen mukaan Suomessa oli vuonna 2017 noin 20 000 kasinoiden ulkopuolella olevaa peliautomaattia. Tanskassa automaatteja oli 26 000, Ruotsissa 5 800 ja Norjassa 4 700.

Tunnistautuminen on pakollista Ruotsissa ja Norjassa, mutta ei Suomessa ja Tanskassa.

Tunnistautuminen on tulossa pakolliseksi vuonna 2022. Vielä ei ole täysin selvää, miten tunnistautuminen tapahtuu. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi Veikkaus-kortti, pankkikortti tai henkilökortti.

Veikkauksen voitoista jaetaan vuosittain edunsaajille yli miljardi euroa. Pakollinen tunnistautuminen tulee pienentämään tuloutusta.

Nyt suurin rahapotti menee opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka jyvittää rahaa taiteelle 246 miljoonaa, liikunnalle 155, tieteelle 110 ja nuorisotyölle 55 miljoonaa. Varoja ohjataan niin teattereille, liikuntajärjestöille, tutkijoille kuin museoillekin.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi