Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Trumpin näkökulmasta Suomi on ideaalimaa" – näin Suomi nousi kiinnostavaksi Yhdysvalloissa

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinta tuntui varastavan kaiken huomion presidentti Sauli Niinistön vierailun aikana, eivät Suomen tai maiden yhteiset tavoitteet jääneet kokonaan kohun jalkoihin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Se, mitä tiedotustilaisuudessa tapahtui, on pintaa. Itse keskusteluissa oli selkeästi puhuttu yhteisistä hankkeista, maiden välisestä kaupasta, transatlanttisista suhteista, Aaltola arvioi STT:lle.

Aaltolan mukaan Niinistö sai tapaamisessa hyvin esille omaa asialistaansa kohusta huolimatta.

– Voi kuvitella, että Trumpin ajatukset ovat olleet osittain muualla kuin Suomen ja Yhdysvaltojen suhteissa. Sehän kävi selkeästi ilmi.

Kohu Trumpin Ukraina-puhelun ja virkarikostutkinnan ympärillä näkyi Aaltolan mukaan siinä, että esimerkiksi kysymykset Ukrainasta ja kansainvälisestä politiikasta näyttivät olevan rajattu kokonaan pois presidenttien keskusteluista.

– Se on varmaan ollut ihan järkevääkin, koska tämä kysymys on Washingtonissa nyt niin toksinen.

Suomen kiinnostavuus ei ole Trumpista kiinni

Kun kysymykset virkarikostutkinnasta lentelivät lehdistötilaisuudessa, Trump sanoi, että Suomi ei ehkä kiinnosta maan mediaa, mutta häntä kiinnostaa. Aaltolan mukaan Trumpin lausahduksessa ei ollut kyse pelkästään kohteliaisuudesta tai yrityksestä kääntää keskustelua takaisin raiteilleen.

– Suomi on kiinnostava. Siinä on tapahtunut Trumpin aikana käänne, Aaltola sanoo.

– Yhdysvalloissa käytetään Suomea usein esimerkkinä siitä, mitä Yhdysvaltain liittolaisten pitäisi olla.

Aaltola tulkitsee, että Trumpin näkökulmasta Suomi on ideaalimaa, koska Suomi kykenee Venäjän naapurina tulemaan toimeen ja pitämään huolta omasta puolustuksestaan.

– Eli Suomesta on yhtäkkiä tullut esimerkki aiheessa, jossa olemme kuvitelleet olevamme hieman vaillinaisia, koska meillä ei ole Nato-jäsenyyttä.

Aaltola uskoo, että Suomi pysyy myös jatkossa kartalla Yhdysvalloissa ja kiinnostavana kumppanina maalle, vaikka presidentti tulevissa vaaleissa vaihtuisikin.

– Luulen, että Yhdysvaltojen halu vähentää vastuitaan on pidemmän aikavälin trendi. Se on ollut näkyvissä jo ennen Trumpia ja todennäköisesti jatkuu hänen jälkeensä.

Aaltolan mukaan Niinistö onnistui myös nostamaan tapaamisessa rohkeasti esiin ilmastonmuutoksen ja mustan hiilen kaltaisia aiheita, jotka varmasti kiinnostavat, jos uudeksi presidentiksi valitaan demokraatti.

– Nämä teemat ovat varmasti heidän agendallaan. Eli Suomen pitkän aikavälin strategiset näkökulmat toimivat myös Trumpin jälkeen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi