Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomi luovuttaa Yhdysvalloille alkuperäiskansojen jäänteitä – asia esillä Niinistön ja Trumpin tapaamisessa

Kansallismuseon mukaan ihmisluiden ja muumioiden lisäksi luovutetaan haudoissa olleita hautaesineitä. Mesa Verde -kokoelman muut osat jäävät Suomen kansallismuseolle. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomi luovuttaa Yhdysvalloille alkuperäiskansojen jäänteitä kansalliskokoelmista, Suomen kansallismuseo kertoo.

Luovutettavat ihmisperäiset aineistot ovat peräisin Mesa Verde -kokoelmasta, joka on koottu noin kahdenkymmenen pueblo-intiaanin haudoista. Ne ovat peräisin arviolta 1200-luvulta.

Kansallismuseon mukaan ihmisluiden ja muumioiden lisäksi luovutetaan haudoissa olleita hautaesineitä. Mesa Verde -kokoelman muut osat jäävät Suomen kansallismuseolle.

Suomi on saanut kokoelmasta Yhdysvalloista virallisen palautuspyynnön sekä Amerikan alkuperäiskansojen edustajilta epävirallisen palautuspyynnön. Asia nousi esille myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa Washingtonissa keskiviikkona.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoo Kansallismuseon tiedotteessa, että Suomi suhtautuu palautuspyyntöön erittäin arvostavasti ja että palauttamisen edellytyksiä on selvitetty huolellisesti. Palautuksen tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Kansallismuseon Mesa Verde -kokoelma kattaa noin 600 esinettä 500–1300-luvuilta. Kokoelman on kerännyt ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskjöld 1890-luvulla. Geologilta kokoelman osti suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell, joka testamenttasi sen muiden kokoelmiensa mukana Suomen valtiolle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi