Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Näkökulma: Oppositiossa ei kannata tehdä lehmänkauppoja - perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteiset välikysymykset saattavat jäädä tulematta

Välikysymyksen jättänyt kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen käytti tiistain keskustelussa ensimmäisen puheenvuoron. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus vastasi tiistaina ensimmäiseen välikysymykseensä, joka ei taatusti jää viimeiseksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmä jätti työllisyyspolitiikkaa koskevan välikysymyksensä ilman perussuomalaisia, koska puolueiden kannat työperäisestä maahanmuutosta eivät ole sovitettavissa yhteen.

Kokoomuksesta kerrottiin, ettei tästä pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Pitkään vallan kahvassa ollut kokoomus vasta harjoittelee oppositiossa olemista. Jatkossa on mahdollista, että välikysymyksiä tehdään koko opposition voimin.

Puolueet vetävät omia linjojaan

Toisaalta kokoomuksessa pohditaan, onko yhteiselle oppositiopolitiikalle edes tarvetta. Kokoomus on istunut 12 vuotta vallan kahvassa ja on joutunut tekemään kompromisseja kompromissien perään.

Miksi oppositiossa pitäisi jatkaa lehmänkauppojen tekemistä? Nyt on aika vetää puolueen omaa linjaa ja terävöittää sitä.

Vaalikentilläkin kokoomusta syytettiin siitä, että puolueen oma linja on jäänyt liian epäselväksi. Todennäköisesti sekä perussuomalaiset että kokoomus yrittävät oppositiossa tehdä omanlaistansa politiikkaa ja välttää sivuille vilkuilemista. Molemmat puolueet voivat tehdä omia välikysymyksiä, sillä niillä on yli 20 kansanedustajaa.

Puolueiden profiloituminen on näkynyt jo nyt eduskunnan suullisilla kyselytunneilla. Puolueet myös kilpailevat siitä, kumpi onnistuu paremmin hiillostaman ministereitä. Tähän mennessä kokoomus johtaa 2–1, vaikka perussuomalaiset saavat esittää aina ensimmäisen kysymyksen.

Vauvakatokin jakaa oppositiota

Kokoomus ja perussuomalaiset arvostelivat välikysymyskeskustelussa kovin sanoin hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Puolueiden tulokulmasta oli kuitenkin vaikea löytää mitään yhteistä.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio keskittyi kritisoimaan hallituksen ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Hän korosti, että perussuomalaiset ei hyväksy Rinteen hallituksen linjaa, jossa ilmastoposeeraus ja ulkomaalainen matalapalkkatyövoima on asetettu työllisyyspolitiikan kärjeksi. Työvoiman saatavuusharkintaa on pikemminkin tiukennettava kuin löysytettävä.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo sen sijaan esitti konkreettisen listan, jolla "hallitus saisi käyttöönsä 30 000 ekonomistien vahvistamaa työpaikkaa". Tähän listaan kuului työperäisen maahanmuuton lisääminen. Hän korosti, ettei Suomessa hoidettaisi vanhuksia eikä rakennettaisi Turun telakalla laivoja, jos meillä ei olisi ulkomaalaista työvoimaa.

Työllisyyskeskusteluun liittyy oleellisesti Tilastokeskuksen tuorein väestöennuste. Monet kansanedustajat sanoivat, että vauvakadosta kärsivässä Suomessa tarvitaan lisää maahanmuuttoa. Orpo on yksi heistä. Tavio sen sijaan sanoi, että ulkomaalainen matalapalkkatyövoima on rasite kansantaloudelle.

Kahden suurimman oppositiopuolueen on vaikea löytää yhteistä säveltä. Saattaa jopa olla, ettei tällä vaalikaudella nähdä koko opposition yhteisiä välikysymyksiä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi