Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi jo yhdettätoista kertaa peräkkäin

Syyskuun alkupuoli oli selvästi tavanomaista lämpimämpi, kun taas loppupuoli oli tavanomaista kylmempi. LEHTIKUVA/ Teemu Salonen

Syyskuu oli jälleen tavanomaista lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä oli jo yhdestoista peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi syyskuu. Viimeksi syyskuu oli keskimäärästä kylmempi vuonna 2008.

Lämpöoloiltaan viime kuu oli kaksijakoinen. Kuukauden alkupuoli oli selvästi tavanomaista lämpimämpi, kun taas loppupuoli oli tavanomaista kylmempi. Tosin kuun viimeisinä päivinä lämpötila kohosi uudestaan tavanomaista korkeampiin lukemiin. Syyskuun keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon yli 13 asteesta Pohjois-Lapin noin 6 asteeseen.

Viime kuuhun osui myös toiseksi myöhäisin hellepäivä, joka Suomessa on koskaan mitattu. Hellelukema 26,2 astetta mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla 10. päivänä. Kaikkein myöhäisin hellepäivä oli 17. syyskuuta vuonna 1947, jolloin Tampereella ja Seinäjoella mitattiin 25,2 astetta.

Viime kuun alin lämpötila, –8,1 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa kuun 19. päivänä.

Ensilumi satoi

Sateiden määrässä oli syyskuussa suuria eroja. Maan itäpuoliskolla kuukausi oli tavanomaista kuivempi, lännessä puolestaan sateisempi.

Sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalan noin 30 millimetristä lounaisrannikon runsaaseen 100 milliin. Kuukauden suurin sademäärä, 153,8 millimetriä, mitattiin Rauman Pyynpäässä.

Viime kuussa satoi Suomeen myös ensilumi Utsjoen Kevolla 29. päivä, jolloin aamun lumensyvyydeksi mitattiin kaksi senttimetriä.

Terminen syksy oli alkanut koko maassa viimeistään kuukauden 17. päivänä. Tällöin siis vuorokauden keskilämpötila oli laskenut 10 asteen alapuolelle.

Yleensä terminen syksy alkaa Pohjois-Suomessa elokuun viimeisellä viikolla ja maan lounaisimmissa osissa noin kuukautta myöhemmin. Termisen syksyn alkaminen voi joskus poiketa useammankin viikon keskimääräisestä alkamisajasta. Vuodesta 1961 lähtien varhaisimmillaan terminen syksy on alkanut Etelä-Suomessa syyskuun alussa ja Lapissa jo elokuun alussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi