Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Löfven muistotilaisuudessa: Estoniasta tuli Ruotsissa koko kansakunnan trauma

Kruununprinsessa Victoria laski seppeleen puolisonsa kanssa. Estonia-onnettomuudessa kuoli 501 ruotsalaista. Lehtikuva/AFP

Autolautta Estonian katastrofista tuli koko Ruotsin kansakunnan trauma, kuvaili Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Estonian uhrien muistotilaisuudessa Tukholmassa lauantaina. Estonian uppoamisesta tuli kuluneeksi lauantain vastaisena yönä 25 vuotta.

Vaikka Estonian uhrien joukossa oli 17 maan kansalaisia, kaikkein raskain taakka osui Ruotsille: onnettomuudessa kuolleista 852 ihmisestä oli ruotsalaisia 501.

Tukholman Djurgårdenilla sijaitsevalla muistomerkillä pidettyyn muistotilaisuuteen osallistui myös kruununprinsessa Victoria. Hän kävi laskemassa seppeleen puolisonsa prinssi Danielin kanssa.

Toiseksi suurin Estonian uhrien määrä oli Virossa, joka menetti 285 kansalaistaan. Turmalla on muistomerkki myös Tallinnassa, missä niin ikään pidettiin muistotilaisuus onnettomuuden vuosipäivänä. Kaupungin puolesta seppeleen uhreille laski varapormestari Betina Beskina.

Tallinnassa päivän ohjelmaan kuului myös muistokonsertti Pyhän Johanneksen kirkossa.

Virossa Estonian muistotilaisuudet järjestettiin lauantaina myös Pärnussa ja Vörussa.

Uhreista valtaosa jäi kadoksiin

Estonia joutui aamuyöllä 28. syyskuuta 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan öisen syysmyrskyn kouriin. Lopulta laivan keulaportin kiinnitys petti ja autokannelle päässyt vesi upotti aluksen.

Matkustaja-autolautta upposi alle tunnissa.

Estonian turma oli Euroopan pahin merionnettomuus sitten toisen maailmansodan. Aluksella olleista 989 ihmisestä jäi henkiin vain 137. Suomalaisia onnettomuudessa menehtyi 10 ja pelastui kolme.

Henkensä menettäneistä valtaosa jäi kadoksiin.

Utön saaren lähivesille uponneen Estonian hylyn rauhoittamisesta säädettin laki vuonna 1995. Tämä merkitsee sitä, että hylyn hautarauhaa ei saa rikkoa.

Estonian hylky sijaitsee Suomen talousvyöhykkeellä, mutta kansainvälisellä merialueella.

Tässä kuussa kuollut Estonia-turman onnettomuustutkimuksen johtaja Kari Lehtola arvioi vuonna 2013, että Estonian kaltaista onnettomuutta ei voisi enää tapahtua. Hänen mukaansa laivat ovat kehittyneet eikä esimerkiksi keulavisiirejä enää juuri käytetä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi