Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Göran Wennqvist sai satoja puheluita Estonian uhrien omaisilta aina, kun Itämeren rannikolta löydettiin ruumis – "Uhrit olisi pitänyt hakea sukeltamalla tai nostamalla hylky"

Matkustaja-alus Estonian onnettomuus vaati 852 ihmisen hengen. Suomalaisia aluksella oli 13, heistä kolme selviytyi. Kuva on videokuva uponneesta Estoniasta. Kuva: Pool / Lehtikuva

Estonian turmassa kuoli 852 ihmistä. Uhreista 95 löydettiin ja 757 jäi kadoksiin.

Uhrien tunnistamisesta otti vastuun Suomen keskusrikospoliisin yhteydessä toimiva uhrintunnistusyksikkö. Ruotsissa ja Virossa vastaavaa yksikköä ei vielä Estonian onnettomuuden aikaan ollut.

Rikosylikomisario Göran Wennqvist kollegoineen alkoi heti onnettomuutta seuranneena aamulla järjestää yhdessä kollegoidensa kanssa vainajien kuljetuksia sekä organisoida tunnistustyöhön poliiseja, oikeuslääkäreitä ja yksikön muita asiantuntijoita.

Rikosylikomisario Göran Wennqvist työskenteli Estonian onnettomuuden aikaan keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikössä ja johti sitä vuosina 1995-2018. Nykyisin hän on eläkkeellä. Kuva: Göran Wennqvistin arkisto

Helsingissä vainajille tehtiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus ja heistä kirjattiin tuntomerkit, kuten pituus, luomet, tatuoinnit, hampaisto, sormenjäljet ja dna-näyte.

– Vainajien läpikäyminen ruumiinavauksineen kesti vain kolme päivää. Sen lisäksi kaikista Estonialla olleista – paitsi pelastuneista – piti hakea vastaavat tiedot omaisilta sekä heitä hoitaneilta lääkäreiltä ja hammaslääkäreiltä. Se oli iso urakka, kun vainajia oli 17 maasta.

Noin kuukausi onnettomuuden jälkeen kaikki 95 vainajaa oli tunnistettu ja palautettu kotimaihinsa.

– Se oli omaisille tärkeää. On helpompi, jos on hauta, jonne voi mennä muistelemaan läheistään. Uhrintunnistusyksikössä olimme sitä mieltä, että Estonian muutkin uhrit olisi pitänyt hakea sukeltamalla tai nostamalla koko hylky, Wennqvist sanoo.

Wennqvist sai uhrintunnistusyksikön johtajana noin kymmenen vuoden ajan satoja Estoniaan liittyviä puhelinsoittoja aina, kun julkisuudessa kerrottiin Itämeren rannikoilta löytyneistä ruumiista. Omaiset toivoivat, että heidän läheisensä olisi löytynyt.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi