Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Estonian turman jälkeen meriturvallisuus parani, mutta hylyn rauhaa on rikottu – "Se on hauta, jota pitäisi kunnioittaa"

Estonian keulavisiiri nostettiin merestä marraskuussa 1994 tutkimuksia varten. Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Estonian onnettomuus on vaikuttanut merkittävästi matkustaja-alusten turvallisuuden kehittymiseen, arvioi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin merenkulkujohtaja Juha-Matti Korsi.

Jo ennen onnettomuutta oli havaittu Estonian visiirin kaltaisissa keularakenteissa ongelmia useissa aluksissa. Pian turman jälkeen tällaisten visiirien lukituksia vahvistettiin. Rakenne, jossa visiiri irrotessaan pystyi repäisemään sen takana olevan vesitiiviin luukun, kiellettiin kansainvälisesti.

Nykyisin keulaportteja rakennetaan myös sivuille avautuviksi.

– Porttien lähellä pitää olla kameravalvontaa ja anturit, joiden kastumisesta lähtee hälytys komentosillalle. Autokansilla pitää olla liikuteltavia välilaipiota. Jos sinne menee vettä, vesi ei pääse liikkumaan siellä valtoimenaan, Korsi kertoo.

Hätätilanteissa hälytys ja tieto aluksen sijainnista lähtevät nykyisin nappia painamalla meripelastuskeskuksiin. Myös alusten pelastusvälineistöä on parannettu ja miehistön turvallisuuskoulutusta lisätty.

Matkustaja-aluksilla pitää järjestää viikoittain henkilökunnalle harjoituksia hätätilanteita varten.

Muutoksia on tehty myös pelastajien varautumiseen. Esimerkiksi meripelastuskeskuksen päivystävää henkilöstä on lisätty. Pitkäkestoisissa pelastustehtävissä helpottaa, että pelastushelikoptereissa on nykyisin käytettävissä kaksi pintapelastajaa, joista toinen on ensihoitaja.

Joukkokanne hylättiin heinäkuussa 2019

Estonian turmasta selviytyneet ja uhrien omaiset saivat aluksen omistajayhtiön Estlinen vakuutuksesta korvauksia, jotka vaihtelivat 90 000:sta 700 000 markkaan. Nykyrahassa summat vastaavat noin 21 000–165 000 euroa. Korvauksia maksettiin yli 2 000:lle.

Osa omaisista ja pelastuneista, yli tuhat henkilöä, vaati lisäksi 40 miljoonan euron korvauksia aluksen rakentaneelta saksalaiselta Meyer Werftilta ja ranskalaiselta Bureau Veritakselta, joka tarkasti aluksen merikelpoisuusluokituksen.

Joukkokanne yhtiöitä vastaan oli vireillä pitkään Ranskassa, ja lopulta se hylättiin heinäkuussa 2019.

"On käsittämätöntä, että tässä vaiheessa mennään hautarauhaa rikkomaan"

Turman jälkeen Estonia päätettiin jättää uhreineen meren pohjaan. Irronnut keulavisiiri nostettiin maihin tutkittavaksi.

Estonian hylky sijaitsee kansainvälisellä merialueella Suomen talousvyöhykkeellä noin 80 metrin syvyydessä. Se on julistettu hautapaikaksi, joka on Suomen laissa rauhoitettu muun muassa sukeltamiselta.

Onnettomuustutkintalautakunta antoi raporttinsa Estonian onnettomuudesta 1997. Lautakuntaa johti Kari Lehtola. Hän kuoli 1. syyskuuta 2019. Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Onnettomuudesta on liikkunut myös erilaisia salaliittoteorioita. Estonian hautarauhaakin on rikottu. Tuorein epäily hautarauhan rikkomisesta on tämän viikon alkupuolelta, jolloin saksalaisaluksesta ilmeisesti laskettiin uppoamispaikalla kuvausrobotti mereen. Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos selvittävät tapausta.

– On käsittämätöntä, että tässä vaiheessa mennään hautarauhaa rikkomaan. Ei sieltä mitään uutta tietoa saa. Se on hauta, jota pitäisi kunnioittaa hautana, Estonian turmasta pelastunut Per-Erik "Petter" Ehrnsten sanoo.

Saksa ei ole liittynyt sopimukseen, jolla useat Itämeren maat ovat sitoutuneet hautarauhaan.

Hautarauhaa valvoo Länsi-Suomen merivartiosto, jolla on toimivaltaa tuolla alueella puuttua vain Suomen lipun alla purjehtivien alusten toimintaan. Merivartiosto ilmoittaa hautarauhasta muillekin aluksille, jos se epäilee niiden rikkovan hautarauhaa. Tapauksista raportoidaan myös muille viranomaisille.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi