Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Seteleistä kannattaa lukea myös pieni präntti – Hämeessä useita väärän rahan tapauksia

Väärä kaksikymppinen. Kuva: Hämeen poliisi

Kepulirahaa on ollut tänä vuonna liikkeellä Hämeessä vuoden takaista enemmän.

Hämeen poliisin tietoon on tammi-elokuun aikana tullut neljä epäiltyä rahajäljitelmän levitystä ja neljä väärän rahan käyttöä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan tapauksia ei paljastunut yhtään.

Väärän rahan hallussapitoja paljastui kolme, kun niitä ei vuoden 2017 alun jälkeen ole tullut ilmi ainuttakaan. Enimmäisrangaistus teosta on puoli vuotta vankeutta.

Rahajäljitelmän levitykset ovat runsastuneet myös valtakunnallisesti. Kasvua on ollut varsinkin Kaakkois-Suomen ja Helsingin poliisin alueella.

Rikoslain mukaan rahajäljitelmän levittämistä on, jos yleisölle levittämistä varten hankkii tai yleisölle levittää "käypää rahaa erehdyttävästi muistuttavan lomakkeen, merkin, kuvan tai muun esineen". Siitä voidaan tuomita vuosi vankeutta.

Hämeen poliisi tiedotti alkukesästä tapauksista, joissa maksuvälineenä oli käytetty 20 ja 50 euron seteleitä, joitten merkintä osoitti, etteivät ne kelpaa maksuvälineeksi. Ne on tarkoitettu käytettäväksi esimerkiksi elokuvissa. Niin sanotulla elokuvarahalla maksava syyllistyy rahajäljitelmän levitykseen.

Myös rahanväärennystapauksia on Hämeessä ollut tänä vuonna viimevuotista enemmän; valtakunnallisesti ne ovat vähentyneet.

Rahajäljitelmiä paljastuu poliisille muun muassa petosrikosten tutkinnan yhteydessä.

Dollaribaariin vääriä euroja

Päijät-Hämeen käräjäoikeus ratkaisi äskettäin yhden vuosi sitten paljastuneen tapauksen. Henkilö yritti vaihtaa väärän 50 euron setelin kolikoiksi lahtelaisessa Ten Dollars Saloonissa, mutta henkilökunta havaitsi heti, että seteli on väärä.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta lievästä rahanväärennyksestä.

Mies oli vaihtanut ensin yhden 50 euron setelin kolikoiksi peliautomaattia varten. Toista 50 euron seteliä rahanvaihtoautomaatti ei ollut hyväksynyt, joten hän meni baariin vaihtaakseen sen.

Mies kiisti syytteen, sillä hän ei tiennyt, että seteli oli väärä.

Oikeus hylkäsi syytteen. Mies oli muuttanut ulkomailta Suomeen vuotta aiemmin, joten oikeuden mielestä hän ei voinut tuntea täkäläisiä seteleitä niin hyvin, että hän olisi kyennyt heti havaitsemaan setelin olevan väärä.

Kuva: Hämeen poliisi

Isojakin rahoja on yritetty käyttää maksuvälineenä. Alkukesästä keskisuomalainen mies yritti Lahdessa maksaa hotellimajoituksen väärällä 200 euron setelillä. Miehellä oli useita samanlaisia seteleitä, joissa kaikissa luki venäjäksi, että seteli ei ole oikeaa rahaa.

Häntä epäillään rahajäljitelmän levittämisestä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi