Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutissuomalainen: Oikeusministeri Henriksson haluaa vaalirahoituslain avoimemmaksi

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Suomi-Areenan eduskuntavaalien läpivalaisu -keskustelussa Porissa 16. heinäkuuta 2019. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaa muuttaa vaalirahoituslain nykyistä avoimemmaksi. Henriksson kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että lain uudistamista aletaan syksyn aikana pohtia parlamentaarisessa työryhmässä.

– Mielestäni on pohdittava, miten vaalirahoituslain tarkoitus eli avoimuuden lisääminen voidaan nykyistä paremmin toteuttaa myös käytännössä, Henriksson sanoo.

Kevään eduskunta- ja eurovaalien jälkeen heräsi keskustelua siitä, miten helposti lain pykäliä voidaan kiertää. Suuri osa vaalirahoittajista jäi anonyymeiksi, koska alle 1 500 euron tuen antajaa ei tarvitse kertoa. Yksi henkilö voi antaa korkeintaan 6 000 euron tuet. Tätä rajoitusta voidaan kiertää käyttämällä bulvaaneja eli ohjaamalla rahat kolmannen tahon kautta.

Nykylain arkkitehti, vaalirahoituksen uudistamista selvittäneen toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti kertoo olevansa lakiin erittäin tyytyväinen.

– Olen tietysti asiassa subjektiivinen, mutta mielestäni systeemi on toiminut hyvin. Se on ollut vaalirahoituskohun jälkeen kymmenen vuotta rauhallisessa jamassa, Tarasti sanoo Uutissuomalaiselle.

Tarastin mukaan 1 500 euron rajaa voisi tarkastaa alaspäin. Hän huomauttaa, että lakia ei voi säätää täysin aukottomaksi, jos mahdollisuus nimettömään lahjoittamiseen halutaan säilyttää.

– Aina löytyy keino käyttää esimerkiksi bulvaania. Rahavirtojen täydellinen estäminen ja valvominen on aivan mahdotonta, Tarasti sanoo.

Nykyään tukien julkistaminen ennen vaaleja on vapaaehtoista. Sekä Henriksson että Tarasti katsovat, että tähän sääntöön voitaisiin harkita muutosta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi