Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Katkokset lääkkeiden saatavuudessa työllistävät apteekkeja Lahdessa ja Heinolassa

Farmaseutti Simo Inkala Lahden Yliopiston Apteekista joutuu lähes päivittäin kertomaan asiakkaille lääkkeiden saatavuusongelmista. Kuva: Sami Lettojärvi

Lääkkeiden saatavuusongelmiin on törmätty myös Lahdessa lähes päivittäin tai ainakin viikoittain, kerrotaan Yliopiston Apteekista.

Tiskillä asiakkaita palvelevan farmaseutti Simo Inkalan mukaan asiakkaat suhtautuvat asiaan vaihtelevasti.

– Välillä on ollut hankaliakin tilanteita, jos asiakas ei saa heti haluamaansa lääkettä. Suurin osa ymmärtää tilanteen, ja on osannut varautua siihen olemalla yhteydessä lääkäriin. Esimerkiksi rintasyöpälääke letrotsoli on ollut välillä loppumassa kesken, Inkala kertoo.

Saatavuuskatkoksia on ollut esimerkiksi ehkäisyvalmisteissa. Myös yksittäisiä lääkkeitä on ajoittain loppunut kesken, mutta apteekin mukaan kaikki tilanteet on saatu ratkaistua.

Apteekin hyllyssä on pitkään tyhjää tilaa tiettyjen flunssalääkkeiden kohdalla. Kuva: Sami Lettojärvi

– On ikävää, että viime aikoina eri lääkkeiden kohdalla on ollut yhä enenevässä määrin satunnaisia ja välillä myös pitempiaikaisia saatavuusongelmia. Tähän asti varastomme ovat vielä riittäneet ja asiakkaiden lääkehoidot on saatu jatkumaan ilman keskeytyksiä, proviisori Jaana Haapalainen sanoo.

Lahdessa tilanteet on vielä pystytty ratkaisemaan keskenään vaihtokelpoisilla lääkkeillä tai olemalla yhteydessä lääkäriin, joka on välillä päätynyt vaihtamaan asiakkaan lääkkeen toiseen.

– Pitkäaikaislääkityksien kohdalla olisi suositeltavaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Apteekissa asiointia ei kannata jättää viime tippaan, Haapalainen vinkkaa.

Tarkkaa tilanteen seurantaa

Korvaavat lääkevaihtoehdot tai yhteydenotto hoitavaan lääkäriin ovat ratkaisseet vastaavat ongelmat myös Heinolan Vanhassa apteekissa.

– Lisäksi Heinolan kolme apteekkia tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta lyhyet häiriöt vaikuttaisivat mahdollisimman vähän asiakaspalveluun, proviisori Sanna Rouvinen sanoo.

Proviisori Minna Rautio kävi viime viikolla tarkistamassa lääketilannetta Lahden Yliopiston Apteekin lääkerobotin sisällä. Kuva: Sami Lettojärvi

Lääkkeiden saantihäiriöt ovat pitkällä aikavälillä lisääntyneet ja ne työllistävät apteekissa. Yliopiston Apteekissa Lahdessa ja Heinolan Vanhassa apteekissa tilannetta seurataan tarkasti koko ajan.

– Pidämme huolen, että varastossa on riittävää puskuria ja pääsisimme näin lyhyiden saatavuusongelmien yli.

Saatavuusongelmat voivat johtua monista syistä, lähinnä valmistajasta tai maahantuojasta johtuvista seikoista tai joissain tapauksissa raaka-aineiden saatavuusongelmista, Jaana Haapalainen toteaa.

Heinolastakin muistutetaan, että lääkkeet olisi hyvä tulla noutamaan hyvissä ajoin ennen niiden loppumista, esimerkiksi kun lääkettä on jäljellä vielä viikoksi. Silloin jää aikaa löytää korvaava ratkaisu.

– Apteekki ja lääkäri auttavat korvaavan hoidon löytämiseksi eikä potilaita jätetä pulaan, Rouvinen sanoo.

Jo viime vuonna paljon ongelmia

Etenkin reseptilääkkeiden saatavuusongelmat ovat pahentuneet. Fimea on tämän vuoden mittaan saanut jo noin 1 100 saatavuushäiriöilmoitusta myyntiluvan haltijoilta.

Suurin osa Suomessa käytössä olevista lääkkeistä tulee ulkomailta. Iso osa lääkeraaka-aineista puolestaan valmistetaan Kiinassa ja Intiassa. Lääkevalmisteen tekeminen taas tapahtuu lähes aina muualla ja muiden yritysten toimesta kuin raaka-aineen valmistus.

Pitkät tuotantoketjut tekevät tuotannosta haavoittuvan. Lisäksi Suomi on pieni markkina-alue, mikä väistämättä haittaa joidenkin valmisteiden saatavuutta.

Lue myös: Hykyn näytteenoton ajanvaraukset muuttuivat - lähete tuli, mutta mihin laboratorioon ajan voi varata?
 

Jo viime vuonna väitöstutkimus paljasti, että 80 prosentilla suomalaisista apteekeista oli lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin tai lähes päivittäin.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi keväällä muistion, jossa on selvitetty Suomen lääkehuollon tilannetta osana sote-uudistuksen valmistelua. Muistio on sisällytetty myös nykyiseen hallitusohjelmaan. Siinä ehdotetaan viranomaistoimia, joilla lääkkeiden saatavuutta saataisi sujuvammaksi kotimaassa.

Aulikki Elo
Chiméne Bavard
chimene.bavard@mediataloesa.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi