Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Antti Rinteen mielestä media toimii ristiriitaisesti: "Jos jätän sanomatta, niin syytetään, etten uskalla sanoa - jos sanon, niin sekään ei ole hyvä"

"Toivottavasti minun sanomiseni vaikuttaa siten, ettei Posti leikkaa palkkoja", Rinne (sd.) sanoo ESS:n haastattelussa.

Pääministeri Antti Rinnettä (sd.) on syytetty varomattomista kommenteista ja esimerkiksi työmarkkinakysymyksiin puuttumisesta. Rinteen mukaan kritiikki kuuluu pääministerin tehtävän "luontoisetuihin". Hän ei aio muuttaa linjaansa moiteryöpystä huolimatta. Kuva: Juha Peurala

Rinteen hallitus on reilun sadan päivän ikäinen.

EU:n puheenjohtajuus, budjettiriihi, hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu, hoitajamitoitusvääntö, Veikkauksen mainoskohu, Postin palkanalennussuunnitelmat.

Siinä vain muutamia kesän ja alkusyksyn kuumia perunoita.

Pääministeriä ei voi ainakaan syyttää median pakoilusta.

Rinnettä on julkisuudessa kritisoitu varomattomista kommenteista ja liiasta puuttumisesta yksittäisten sektoriministereiden tontilla oleviin asioihin.

Rinteen on myös katsottu puuttuneen työmarkkina-asioihin, vaikka oppositiossa ollessaan hän vaati silloista hallitusta pitämään näppinsä erossa työmarkkinaosapuolille kuuluvista kysymyksistä.

Postin palkkakohussa Rinnettä on syytetty omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) jyräämisestä. Rinne on suorastaan huvittunut jyräämispuheista. Rinne sanoo, että hänellä ja Paaterolla on Postin tilanteesta "yhteinen näkemys ja tiivis keskusteluyhteys".

– En ole sanonut, miten Postin tilanne pitää ratkaista. Olen vain sanonut, että en hyväksy ihmisten palkkojen rajua leikkaamista. En vain hyväksy sellaista kehitystä. En tiedä, miksi en voisi sitä sanoa. Toivottavasti minun sanomiseni vaikuttaa siten, ettei Posti leikkaa palkkoja.

Rinne huomauttaa, että valtaosa asioista ohjautuu sektoriministereiden kommentoitaviksi.

– Otan kantaa sektorikohtaisiin asioihin, jos niillä on joku isompi yhteiskunnallinen ulottuvuus, hän kuvailee linjaansa.

"Jos jätän sanomatta, niin syytetään, etten uskalla sanoa. Jos sanon, niin sekään ei ole hyvä", pääministeri Rinne sanoo. Kuva: Juha Peurala

"Aika ristiriitaista viestiä tulee siitä, miten pitäisi toimia"

Rinne sanoo, että julkinen kritiikki on pääministerin tehtävän ”luontoisetu”. Hänellä ei ole tarkoituksena muuttaa linjaansa moiteryöpystä huolimatta. Rinne sanoo kokevansa vastuukseen käydä keskustelua median kautta.

– Tämä tilanne on outo. Jos jätän sanomatta, niin syytetään, etten uskalla sanoa. Jos sanon, niin sekään ei ole hyvä.

Mitä pääministeri ajattelee saamistaan kehotuksista olla vähemmän äänessä? Rinne hymähtää ja antaa esimerkin, joka kertoo hänen mielestään ”erikoisesta ristiriidasta”.

– Pyrin olemaan median käytettävissä niin paljon kuin mahdollista. On hieman huvittavaa, jos toimituksesta sanotaan, että nyt on puhuttu liikaa, mutta samalla samasta toimituksesta pyydetään puhumaan enemmän. En ole katkera tai ärsyyntynyt, mutta mielestäni tilanne on vähän naurettava. Aika ristiriitaista viestiä tulee siitä, miten pitäisi toimia.

Rinne: Hallituksen työskentelyilmapiiri on hyvä

Julkisesta keskustelusta on saanut kuvan, että hallitus olisi nuoresta iästään huolimatta sisäisesti kovin eripurainen. Rinne vakuuttaa, että hallituksen sisäinen työskentelyilmapiiri on hyvä.

Kaikesta ei olla samaa mieltä, mutta asioista on pystytty sopimaan viiden erilaisen puolueen kesken melko mutkattomasti, hän sanoo.

Tuntui, että ilmapiiri rakennettiin sellaiseksi, että jonkun täytyy mennä pieleen. Mutta eipä mennyt. Pääministeri Antti Rinne (sd.)

– En ole missään vaiheessa yrittänytkään väittää, että olemme yhtä puoluetta kaikki. Meillä on viisi eri puoluetta, joilla on omat ideologiset lähtökohtansa.

Rinteen mukaan puolueiden erilaiset näkökulmat esimerkiksi metsäpolitiikkaan tai maahanmuuttoasioihin ovat olleet tiedossa hallitusneuvotteluista asti.

"Jo hallitusneuvotteluissa kysyttiin joka ilta, että mikä meni tänään pieleen"

Rinne ihmettelee, miksi hallituksen ympärillä käytävä keskustelu on ”koko ajan kielteistä”.

– Jo hallitusneuvotteluissa kysyttiin joka ilta, että mikä tänään meni pieleen. Tuntui, että ilmapiiri rakennettiin sellaiseksi, että jonkun täytyy mennä pieleen. Mutta eipä mennyt.

Rinne huomauttaa, että hallitusohjelma saatiin ennakko-odotusten vastaisesti kasaan verrattain nopeasti, vajaassa kuukaudessa.

– Kaikki viisi puoluetta hyväksyivät hallitusohjelman yksimielisesti, Rinne lisää.

Hallitus sai ensimmäisen budjettinsakin kasaan pikaisesti. Riihessä istuttiin vain yksi päivä.

– Työskentely on paljon toimivampaa kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi