Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Esko Aho varoittaa toistamasta Suomen taloudessa aiempia virheitä – "Elvytyksen aika ei ole nyt - voi käydä niin, että bensa on loppu, kun pitäisi painaa kaasua"

Entinen pääministeri Esko Aho pitää omituisena, että työllisyyden kohdalla tiedetään, mitä ei saa tehdä, muttei tiedetä mitä pitäisi tehdä. Kuva: Kai Sinervo

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) kehottaa poliitikkoja sekä työmarkkinajohtajia lukemaan nyt historiaa ja katsomaan, mihin maailma on menossa. Hän muistuttaa, että kaikkein vaarallisimmat vaiheet Suomen taloudessa ovat silloin, kun maailmalla alkaa mennä huonosti.

– Silloin meillä on suuri riski tehdä virheitä. Kaikkein pahimpien notkahdusten taustalla on tällaisissa tilanteissa tehty virhearvio, Aho sanoo Uutissuomaisen haastattelussa.

– Olin itse kokemassa ja näkemässä 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, kun maailma alkoi muuttua, mutta meillä vain painettiin nappia ja ajettiin suoraan seinään.

"Kun ei kävisi samalla tavalla"

Tilanne oli vastaava 1970-luvulla, jolloin Suomen talous painui miinukselle ja muodostettiin hätätilahallitus. Kolmantena hän mainitsee vuonna 2007 tehdyn ja kustannustasoa nostavan tuloratkaisun finanssikriisin aikana, jolloin maailmantalous oli sakkaamassa.

– Kun ei vaan nyt kävisi samalla tavalla, Aho sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomella menee vielä hyvin, ja varoittaa tekemästä sellaisia ratkaisuja, jotka pitkittävät ja vaikeuttavat notkahduksesta selviytymistä.

– Ei tarvitse olla häävi ennustaja, että voi sanoa, että kohti huonompia aikoja mennään. Suomi on jälkisyklinen maa. Hyvät ajat koittavat muita myöhemmin ja huonot ajat alkavat myöhemmin.

Aho kehottaa hallitusta arvioimaan erittäin huolellisesti, mitä toimintaympäristössä tapahtuu ja ottamaan kaikki riskit todesta. Lisäksi on mietittävä, mitä pitää tehdä, jotta Suomi ei ajautuisi pitkään taantumaan.

Kritiikkiä budjettiesityksen alijäämästä

Ex-pääministeri kertoo ymmärtävänsä hallituspuolueiden poliittiset paineet siitä, että sen pitää näyttää suunnan muuttuneen. Hän kuitenkin arvostelee budjettiesityksen kahden miljardin euron alijäämää.

– Jos uskotaan, että elvytystä tarvitaan, sen aika ei ole nyt, vaan paljon myöhemmässä vaiheessa. Tässä voi käydä niin, että bensa on loppu, kun pitäisi painaa kaasua.

Aho ei suoraan vastaa kysymykseen, onko pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus turmelemassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen perinnön hyvästä taloudesta. Hän muistuttaa ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) sanoneen, että politiikkaa tehdään ajassa.

– Pitää lukea tarkasti olosuhteet ja miettiä mitä uusissa olosuhteissa pitää tehdä. Olosuhteet ovat nyt muuttumassa. Sellaista markkinaa ei maailmassa ole, joka olisi kasvumarkkina. Käänne on ollut aika nopea viimeisten kuukausien aikana.

Viivyttely tulee kalliiksi

Ahon mukaan hallitus joutuu totuuden eteen viimeistään kevään kehysriihessä. Silloin nähdään, mitkä riskit ovat toteutuneet. Hän kehottaa reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti.

– Aina kun on viivytelty, on maksettu kalliisti. Suomen kaltaiselle maalle viivyttely ei auta.

Ahon mukaan nyt on pidettävä hintakilpailukyky kunnossa. Toinen tärkeä keino on työvoiman kohtaanto-ongelman ratkaiseminen, koska tuleva taantuma poikkeaa aiemmista. Työvoimapula säilyy monilla aloilla. Tähän vaikuttaa väestön ikääntyminen ja kilpailun kiristyminen kansainvälisistä osaajista.

– Hallitus tekee viisaasti, kun se yrittää helpottaa työperäistä maahanmuuttoa.

Aho ihmettelee myös, ettei ikääntymisen ongelmiin ole herätty.

Aho pitää hallituksen työllisyystavoitetta hyvänä, mutta sanoo, että haasteena on käytännön keinojen löytäminen. Jos olosuhteet olisivat jatkuneet sellaisina kuin ne ovat olleet viimeisen kolmen vuoden aikana, onnistumisen mahdollisuudet olisivat olleet paremmat. Nyt ne ovat heikentyneet.

– Näyttää omituiselta, että tiedetään, mitä ei saa tehdä, muttei tiedetä mitä pitäisi tehdä. Vahinko, että ein sanominen on niin paljon helpompaa kuin sanoa kyllä.

Oppisopimusjärjestelmää edistettävä

Ahon mukaan työllisyystavoitteeseen pääsemiseksi vaaditaan kannustimia ja ne eivät ole pelkästään porkkanoita. Yhtenä konkreettisena keinona hän pitää työssä tapahtuvaa oppimista eli oppisopimusjärjestelmän edistämistä. Se on tehokkaampi tapa kuin oppivelvollisuusiän nostaminen.

– Sitä kautta käytäntöön suuntautuneet nuoret löytäisivät nopeasti väylän työelämään. Teoreettinen koulu ei sovi kaikille.

Venäjälle silmät ja korvat auki

Aho kehottaa suomalaisia pitämään Venäjän suhteen silmät ja korvat auki. Hän varottaa luomasta mustavalkoista Venäjä-kuvaa, vaikka ei hyväksy kaikkia Venäjän johdon toimia.

– Meillä täytyy olla kärsivällisyyttä ymmärtää Venäjää paljon syvällisemmin kuin otsikkotasolla. Sellainen ajatus, että kaikki mitä tulee Venäjältä, on pahaa, se ei ole fiksua. Venäläiset suhtautuvat Suomeen myönteisesti, Aho muistuttaa.

Pakotelistalla olevan venäläisen Sberbankin hallitustehtävissä oleva Aho sanoo olevansa hyvin pessimistinen sen suhteen, että pakotteista ja vastapakotteista voitaisiin päästä nopeasti eroon. Se ei ole kuitenkaan tarkoittanut sitä koko aikana, että kaikki kanssakäyminen Venäjän kanssa on kiellettyä.

– Näissä puitteissa mitä on, pitää olla tekemisissä Venäjän kanssa

Aho arvioi keskustan nousevan

Keskustan puheenjohtajana vuosina 1990–2002 toiminut Aho arvioi, että keskusta on nyt pienemmässä kriisissä kuin 1970-luvulla, mutta suuremassa kuin vuoden 2011 rökäletappion jälkeen. Ahon mukaan keskustan täytyy määrittää roolinsa uudelleen.

Hän arvioi keskustan nousevan, koska kilpailuympäristö ei ole erityisen haastava. Lähes kaikilla puolueilla on vaikeuksia. Ainoastaan perussuomalaisten gallupsuosio ylittää 20 prosenttia.

– Taustalla on sekä teknologinen että taloudellinen kehitys. Ne muuttavat maailmaa nopeasti ja ihmiset ei pysy mukana.

Ahon mukaan kyse ei ole uudesta asiasta. Kun hevonen vaihtui traktoriin, se aiheutti valtavan murroksen. Suomessa alkoi valtava sisäinen muuttoliike ja kymmeniätuhansia ihmisiä lähti Ruotsiin.

Kolme neuvoa keskustalle

Aho luettelee kolme asiaa, jotka voivat nostaa keskustan takaisin ykköspuolueeksi. Peruskivet luotiin vuonna 1919.

Ensimmäisenä Aho mainitsee sosiaalisen nousun väylien auki pitämisen. Ihmisten on päästävä osalliseksi yhteiskuntaan. Se ei tapahdu yksin sillä, että huolehditaan tasaisesti fyysisten tarpeiden tyydyttämisestä rahalla.

Toisena vaatimuksena on yhteiskunnallisten instituutioiden kunnossa pitäminen ja arvostaminen.

– Olen aika surullisella mielellä katsonut julkista keskustelua, jossa instituutioita vastaan voidaan käydä sumeilematta.

Esimerkkinä tästä hän mainitsee perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lausunnot Porvoon ampumistapauksen yhteydessä.

– Hänen lausuntonsa poliisin toimista Porvoon ampumistapauksen yhteydessä oli täysin vastuuton, kun hän meni epäilemään, että poliisi tietoisesti toimi väärin.

Aho korostaa, että instituutiot tarvitsevat yhteiskunnan vankkumattoman tuen. Hänen mukaansa on arvostettava sitä työtä, mitä instituutioissa työskentelevät ihmiset tekevät.

Julkisen ja yksityisen sektorin on pelattava yhteen

Kolmantena Suomen menestystarinana Aho mainitsee sen, että yksityinen ja julkinen sektori ovat pystyneet tekemään hyvää yhteistyötä.

– Ideologisperäinen markkinahenkisyys ja valtiojohtoisuus ovat selvästi vahvistuneet, Aho sanoo.

Joidenkin mielestä vain yksityinen puoli voi tehdä asioita tehokkaasti. Toinen puoli korostaa kuntapalvelujen erinomaisuutta.

– Jos asioita halutaan hoitaa hyvin, molempien on pelattava saumattomasti yhteen, Aho toteaa.

– Näistä kolmesta asiasta saisi aikaan ison puolueen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi