Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Median listat eniten tienanneista lyhenevät monissa maakunnissa – verohallinto asetti tulorajaksi 100 000 euroa

Tuloverotuksen tiedot verovuodelta 2018 tulevat julkisiksi 4. marraskuuta. Kuva: Riitta Ketola

Verohallinto on muuttanut käytäntöään henkilöiden julkisten verotietojen luovuttamisesta tiedotusvälineille. Verohallinto toimittaa marraskuun 4. päivänä julkisiksi tulevista verotiedoista tiedotusvälineille nimilistoja ainoastaan henkilöistä, joiden yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot ovat vähintään 100 000 euroa.

Aiemmin tiedotusvälineet pystyivät tilaamaan Verohallinnolta sähköisessä muodossa listat maakunnittain 5 000:sta eniten tienanneesta henkilöstä. Listat oli mahdollista saada myös erikseen ansiotulojen ja pääomatulojen osalta, mutta tänä vuonna ne toimitetaan vain yhteenlaskettujen tulojen perusteella.

Viime vuonna esimerkiksi Keski-Suomessa vähintään 100 000 euroa tienanneita oli vajaat 2 000. Lapissa heitä oli alle tuhat, samoin Pohjois-Karjalassa.

Useiden maakuntien osalta tiedotusvälineet joutuvat siis tyytymään entistä lyhempiin nimilistoihin, jos aiemmin oli uutisoitu maakunnan 5 000 henkilön verotulokärki.

Toisaalta laajin mahdollinen lista, jonka tiedotusvälineet voivat Verohallinnolta nyt tilata, kattaa kaikkien vähintään 100 000 euroa tienanneiden nimet koko maasta.

Yksittäisten henkilöiden julkiset verotiedot on yhä mahdollista saada verotoimistoista nimen ja maakunnan perusteella riippumatta siitä, kuinka paljon he ovat saaneet tuloja.

Verohallitus perustelee muutosta tämän vuoden alussa voimaan tulleella uudella tietosuojalailla, joka laajentaa tietosuoja-asetuksen koskemaan myös tuloverotuksen tietoja.

– Asetuksessa on yhtenä periaatteena minimoinnin periaate. Nyt on pyritty pääsemään eroon päällekkäisistä tietojen luovutuksista. Jos toimitamme yhden tietomassan, niin tiedotusvälineet pystyvät itse järjestelemään sitä ansio- tai pääomatulojen perusteella, ylitarkastaja Noora Kontro Verohallinnosta kertoo.

Tiedotusvälineille luovutettavien verotietolistojen 100 000 euron tuloraja ei perustu lakiin, vaan Verohallinto on asettanut sen itse.

– Se on määritetty semmoiselle tasolle, että se palvelisi useimpien tiedotusvälineiden tarpeita, mutta ei sisällä pienituloisimpia, Kontro sanoo.

Kontron mukaan aiemmin joissakin maakunnissa esimerkiksi pääomatulojen 5 000 kärkinimen joukkoon mahtui varsin pienituloisiakin henkilöitä.

– Siinä ihmiset asettuivat asuinpaikkansa perusteella eriarvoiseen asemaan sen suhteen, millä tuloilla he niin sanotusti joutuvat tiedotusvälineille luovutettaville listoille, Kontro sanoo.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi