Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Hallituksen budjettiesitys sisältää rahaa siihen, että valtio voi ostaa yksityisiltä suoalueita suojeltukohteiksi. Kuva: Akseli Muraja

Luonnonsuojelurahojen kaksinkertaistuminen merkitsee sitä, että valtio pääsee lunastamaan jonossa olevia suojelukohteita ja soidensuojeluohjelma nostetaan ylös jäistä.

Luonnonsuojelu sai budjettiriihessä sille luvatut sata miljoonaa euroa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) nostaa tämän oman ministeriönsä merkittävimmäksi anniksi.

–  Rahamäärä kaksinkertaistuu. Sillä on akuutti tarve luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, Mikkonen sanoo.

Erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen Luonnonsuojeluliitosta pitää luonnonsuojeluun tulevia rahoja historiallisen suurina.

– Luonnon korjausvelkaa saadaan kiinni tilanteessa, jossa edellinen hallitus leikkasi alussa voimakkaasti luonnonsuojelurahoja. Nyt päästiin korkeammalle tasolle kuin ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) aikana, Veistola sanoo.

Valtio lunastaa jonossa olevia kohteita

Veistola pitää budjettiesityksen merkittävänä avauksena soidensuojeluohjelmaa. Sitä valmisteltiin jo ministeri Niinistön kaudella 2010-luvun alkupuolella, mutta ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pani sen jäihin vuonna 2014. Tämän jälkeen Kimmo Tiilikaisen (kesk.) ympäristöministeriaikana ohjelma toteutettiin valtion maiden osalta.

– Jäädytys laukaistaan nyt, ja valtio ryhtyy ostamaan kohteita tai tekemään yksityisten kanssa luonnossuojelualuesopimuksia, Veistola sanoo.

Mikkosen mukaan soidensuojeluohjelmassa oltiin monissa kohdin tilanteessa, jossa kaikki selvitykset oli jo tehty ja sopimukset odottivat enää maanomistajan allekirjoitusta. Kauppojen ohella rahaa varataan jatkossa alueiden lisäkartoituksiin ja kohteiden ennallistamiseen.

Mikkosen mukaan Metso-ohjelman osalta tilanne on se, että tietyillä alueilla on ollut paljon enemmän tarjontaa kuin rahaa.

– Metson osalta rahojen lisäys mahdollistaa sen, että pysytään tavoitteessa ja vuoteen 2025 mennessä saadaan hehtaarit kasaan.

Veistolan mukaan maanomistajien kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja, sillä ensi vuonna se ei ole rahasta kiinni. Maanomistajat voivat Veistolan mukaan nyt päästä eroon myös turvesoistaan, joilta ei saa nostaa turvetta. He voivat myydä niitä valtiolle tai tehdä sopimuksia valtion kanssa.

"Luonto voitti"

– Luonto voitti, mutta ilmaston kohdalla harjoituksia jatketaan, Veistola kuvaa budjettiesitystä.

Mikkonen yhtyy Veistolan näkemykseen, mutta korostaa, että ilmastotoimien osalta nyt päästiin hyvin liikkeelle monilla sektoreilla. Kaikkia toimenpiteitä, kuten raideinvestointeja, ei voida heti toteuttaa. Maa- ja metsätaloudessa etsitään keinoja, joilla päästöjä voidaan vähentää ja hiilinieluja vahvistaa.

– Energiaverotuksen kokonaisuudistus tulee olemaan iso ohjausväline ilmastotoimissa, ja se on esillä vuoden päästä, Mikkonen sanoo.

Lue myös: Hollolalaisen Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen
Luonto ja ilmasto

Luonnonsuojeluun 100 miljoonaa lisää

Arvokkaita suoalueita suojellaan ja ennallistetaan soita sekä perinneympäristöjä, kuten niittyjä, ketoja, metsälaitumia ja hakamaita. Lintuvesiä ja kosteikkoja kunnostetaan. Vesi- ja rantaluonnon tilaa parannetaan. Itämeren ja sisävesien tilaa parannetaan.

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (Metso) toimeenpanoa jatketaan ja rahoitusta lisätään. Vahvistetaan luonnonsuojelun henkilöresursseja.

Kiertotaloutta edistetään investointi- ja innovaatiotuilla. Kivihiiltä korvaavia investointeja tuetaan. Polttoaineveroa nostetaan.

Biokaasuohjelmalle lisää rahaa. Sähköautojen latausinfran lisäämiseen varattu määräraha yli kolminkertaistetaan.

Asuinkerrostalojen energiaremontteja tuetaan. Puurakentamista vauhditetaan.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi