Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puoluetukia on ohjattu miljoonia euroja ehkä kiellettyihin kohteisiin – laissa puhutaan yhdistyksistä, mutta saajina on myös yhtiöitä

Puoluetukia on kanavoitu muiden muassa puoluelehtiä kustantaville yhtiöille. Kuva: Timo Filpus

Puoluetukea ohjataan puoluerahoituksen valvojan mukaan miljoonia euroja vuosittain muihinkin kuin puoluelain tarkoittamiin kohteisiin.

Lain mukaan ”avustuksesta osa voidaan osoittaa muun yhdistyksen toiminnan tukemiseen.” Pykälän perusteella tukea saa siis kanavoida vain yhdistyksille. Puolueet ohjaavat kuitenkin rahaa merkittäviä määriä esimerkiksi osakeyhtiöille.

Menettelyyn on kiinnitetty huomiota Valtiontalouden tarkastusvirastossa (VTV).

– Ongelma tulee siitä, että tukea saa siirtää lain mukaan vain yhdistyksille. Lehtitaloille siirretty tuki on näin ollen VTV:n mukaan lain tarkoituksen laajentamista, johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors sanoo.

Krokforsin mukaan puolueille on annettu virheelliset ehdot Valtioneuvoston kansliasta (VNK).

– Puolueet ovat saaneet avustusehtoina käyttötarkoituksen laajentamisen mahdollistavat käyttöehdot, eikä niitä voi syyttää menettelystä.

Oikeusministeriötä on pyydetty muuttamaan lakia

VNK:sta tulkitaan, että puoluelain 9. pykälän on tarkoitettu koskevan myös puolueen yhtiötä ja säätiötä. Lisäksi VNK:sta sanotaan, että kyseinen pykälä koskee puolueen sijasta tuen myöntävää viranomaista eli valtioneuvostoa.

VTV:n kriittinen kanta on Valtioneuvoston kanslian tiedossa.

– Emme kuitenkaan ole törmänneet tulkintaan, jonka mukaan nykyinen käytäntö olisi laiton, talousyksikön päällikkö Lauri Taro sanoo.

Taron mukaan Valtioneuvoston kanslia tiedostaa ongelman siitä, että lakia voidaan tulkita eri tavalla. Niinpä VNK on pyytänyt oikeusministeriötä muokkaamaan lakia niin, ettei tulkinnanvaraa jäisi.

Keskustan Suomenmaa sai eniten

Puoluetuen käyttöä säätelevä lainsäädäntö on ollut voimassa vuodesta 2010. Tukea on siis saatettu ohjata laittomasti jo liki vuosikymmenen.

Valtionavustuspäätöksessä asiaa perustellaan vakiintuneella käytännöllä: "Tämä perustuu 1.10.2010 voimaan tulleeseen puoluelain muutokseen, jonka jälkeen on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi, että avustusehdoissa todetaan mahdollisuus siirtää osa avustuksesta myös muulle yhteisölle ja säätiölle."

Suurin osa 30 miljoonan euron vuosittaisesta puoluetuesta menee lainmukaisesti yhdistyksille – piiri- ja naisjärjestöille.

Mukana on kuitenkin yhteensä noin viiden miljoonan euron summa, joka ohjataan joka vuosi kustannusosakeyhtiöille sekä yhdelle säätiölle ja yhdelle osuuskunnalle.

Eniten muualle kuin yhdistyksille ohjattua rahaa sai viime vuonna Suomenmaan Kustannus oy. Se julkaisee muun muassa keskustan puoluelehteä Suomenmaata. Keskusta kanavoi sille kaksi miljoonaa euroa.

Kuva: Timo Filpus

– Valtionavustuspäätöksessä on tulkittu puoluelain 9. pykälää niin, että puolue voi käyttää valtioneuvoston myöntämää avustusta siirtämällä osan avustuksesta puolueen piirijärjestöjen ja naisjärjestön lisäksi muun yhteisön käytettäväksi, sanoo puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Valvoja ei voi hyväksyä nykykäytäntöä

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan puoluetuen ohjaaminen esimerkiksi osakeyhtiöille on väärin, vaikka se onkin jo vakiintunut käytäntö.

– Emme voi valvojana sitä hyväksyä. Olemme raportoineet ja tiedottaneet asiasta jo muutaman vuoden ajan. Takaisinperintäkynnys on kuitenkin korkea, Krokfors sanoo.

Hänen mukaansa rahoituksen myöntäjän pitäisi muuttaa joko lakia tai käytäntöä. Jälkimmäinen tarkoittaisi VNK:n ohjeistuksen muuttamista puoluelain sisällön mukaiseksi.

– Valtionavustuslain mukaan avustusta voi siirtää sopimuksen mukaan muillekin tahoille, mutta erityislakina puoluelaki menee toissijaisen valtionavustuslain edelle, eikä valtionavustuslailla voi laajentaa puoluelain sisältöä. Myös sopimusmenettelyssä on ollut paljon puutteita, Krokfors sanoo.

Seurauksena voi olla esimerkiksi kustannusyhtiöiden purkuja ja lehtien julkaisemista suoraan niin sanotulla in house -mallilla.

Yhtiöiden purku ei ole yksinkertaista, sillä niillä on satoja muitakin omistajia kuin puolue.

Puoluetuki

Tukea 30 Me vuodessa

Tänä vuonna puoluetukea maksetaan 29,6 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarviossa summaa esitetään nostettavaksi 6 miljoonalla eurolla.

Tukea säätelee puoluelaki. Sen yhdeksännessä pykälässä sanotaan: ”avustuksesta osa voidaan osoittaa muun yhdistyksen toiminnan tukemiseen."

Tukea ohjataan kuitenkin muun muassa osakeyhtiöille noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Selvästi suurin osa yhdistysten ulkopuolisista avustuksensaajista on puoluelehtiä kustantavia yhtiöitä.

Yhtiöistä eniten rahaa saa keskustan lehti Suomenmaa. Toiseksi eniten saavat kokoomuksen lehdet Nykypäivä ja Verkkouutiset. Kolmanneksi eniten saa SDP:n lehti Demokraatti.

Aiemmin puoluetuki jaettiin puoliksi viestintätukeen ja yleiseen puoluetukeen. Nykyään ne on yhdistetty täysin puoluetoimistojen alaisuuteen.

Puoluetuki jaetaan eduskuntapaikkojen mukaan. Eniten tällä kaudella saa siis SDP.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi