Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Iranilaistoimittaja pakeni ulkoministerin delegaatiosta Ruotsissa ja hakee turvapaikkaa Suomessa

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli Euroopan-matkalla delegaationsa kanssa elokuussa. LEHTIKUVA/AFP

Iranin ulkoministeriön delegaatiosta Ruotsissa karannut iranilainen toimittaja hakee turvapaikkaa Suomesta. Asiasta on kertonut aiemmin Ruotsin yleisradio SVT ja Suomessa Yle.

Asianajaja Maria Teresa Vanacore kertoo STT:lle, että toimittaja on vielä Ruotsissa, mutta Suomi on hyväksynyt ottamaan vastaan tämän turvapaikkahakemuksen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli Euroopan-matkalla delegaationsa kanssa elokuussa. Matka suuntautui ensin Suomeen ja sitten Ruotsiin. Delegaation mukana oli 12 iranilaista toimittajaa, kertoo SVT. Yksi heistä, Amir Tohid Fazel, karkasi ja haki turvapaikkaa Ruotsin viranomaisilta. SVT:n mukaan Fazel onnistui pakenemaan tupakkatauolla.

Ruotsissa asiaa ei kuitenkaan voida ottaa käsittelyyn EU:n Dublin-säännösten takia. Niiden mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, jonne turvapaikanhakija tulee tai joka on myöntänyt viisumin hakijalle.

"Hän on huolestunut turvallisuudestaan"

Asianajaja Vanacoren mukaan vaaditaan vielä Ruotsin viranomaisten virallinen vahvistus sille, että turvapaikka-asia voidaan siirtää Suomen viranomaisille. Vahvistus tulee Vanacoren mukaan ensi viikon maanantaihin mennessä.

– Suomi on vakuuttanut, että se voi käsitellä turvapaikkahakemuksen, kun Ruotsi on tehnyt virallisen päätöksen, Vanacore kertoo STT:lle.

Fazel on työskennellyt politiikan toimittajana iranilaiselle uutistoimisto Moj'lle. Hän on kertonut SVT:lle, että ollessaan ulkomailla neljä siviilipukuista miestä tuli pidätysmääräyksen kanssa työpaikalle. Asiasta kertoi Fazelille hänen kollegansa ja Fazel päätti paeta.

– Hän on huolestunut turvallisuudestaan, asianajaja Vanacore sanoo.

Fazel on työskennellyt aiemmin Iranin valtiollisessa uutistoimistossa Irnassa ja myös uutistoimisto Moj on Washington Postin mukaan kytköksissä Iranin entisen presidentin ministeriin. Fazelin mukaan hänen kirjoituksensa ovat kuitenkin herättäneet närkästystä niin hallinnon puolustajissa kuin vastustajissakin, SVT kertoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi