Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vanhustenhoitokohu poiki kanteluja valvontaviranomaisista – apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Vanhustenhoidossa on paljon epäkohtia ja ongelmia. Kuva: Päivi Tuovinen

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa ei ryhdytä toimenpiteisiin vanhustenhoidon valvovia viranomaisia kohtaan. Tämä käy ilmi kanslian vastauksista kanteluihin kyseisistä viranomaisista.

Koska asian käsittely on vireillä toimivaltaisessa viranomaisessa, asiaa ei ryhdytä tutkimaan ainakaan tässä vaiheessa täällä. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian vastaus kanteluun

Kun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira oli keskeyttänyt Esperi Care Oy:n Hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa tammikuun lopussa, oikeusasiamiehelle tuli muutaman päivän sisällä kolme kantelua vanhustenhoitoa valvovista viranomaisista.

Kaikissa kanteluissa epäiltiin, että viranomaiset eivät ole hoitaneet valvontatehtäväänsä asianmukaisesti. Valvovilla viranomaisilla tarkoitetaan kuntia, aluehallintovirastoja (avi) ja Valviraa.

Asia vireillä muussa toimivaltaisessa viranomaisessa

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin pyynnöstä kahdessa heinäkuun lopussa annetussa vastauksessa todetaan, että "laillisuusvalvontakäytännössä on katsottu, ettei asiassa ryhdytä toimenpiteisiin, mikäli asian käsittely on vireillä muussa toimivaltaisessa viranomaisessa".

– Esperi Care Oy:stä koskeva valvonta-asia on vireillä Valvirassa. Koska asian käsittely on vireillä toimivaltaisessa viranomaisessa, asiaa ei ryhdytä tutkimaan ainakaan tässä vaiheessa täällä. Edellä todettuun nähden kirjoituksenne ei antanut ainakaan tässä vaiheessa aihetta apulaisoikeusasiamiehen enempiin toimenpiteisiin, vastauksissa kirjoitetaan.

Kolmatta kirjoitusta ei tutkittu kanteluna, koska se ei kesäkuussa annetun vastauksen mukaan sisältänyt yksilöityä kantelua oikeusasiamiehen toimivaltaan kuuluvan tahon menettelystä.

Kohu alkoi Ulrikan sulkemisesta

Kohu vanhustenhoidon huonosta tilanteesta alkoi juuri Hoivakoti Ulrikan sulkemisesta. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto oli saanut lyhyessä ajassa vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja, ja Kristiinankaupunki ja avi kävivät hoivakodissa tarkastuskäynnillä. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa liian vähäiseen hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa noin kuukausi sitten (12. elokuuta), että Suomessa on edelleen "aivan liikaa" hoivayksiköitä, joiden toiminnassa on vakavia epäkohtia.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi