Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Autoileva lähimmäinen on aikamme mysteeri

Joskus muiden autoilijoiden aivoituksia on mahdotonta ymmärtää, kirjoittaa Teppo Koskinen.

Autoillessani yritän ajatella, että jotkut ihmiset vain mieltävät liikenteen eri tavalla kuin suurin osa muista. Sillä tavalla on leppoisampaa suhtautua liikenteen omituisuuksiin: sivuteiltä eteen kääntymisiin, viereisten kaistojen tukkeamisiin, kun joku panee vilkun päälle ja niin edelleen.

Yksi näistä järjettömyyksistä on niin sanottu jäädyttämään jääminen. Se tapahtuu esimerkiksi niin, että kun nopeusrajoitus vaihtuu satasesta 80:een, toinen tienkäyttäjä ohittaa sinut vajaan satasen nopeudella. Kun nopeusrajoitus vaihtuu taas sataseksi, jäädyttäjä jää eteesi ajamaan sitä samaa vajaata satasta.

Mutta joskus muiden autoilijoiden aivoituksia on vain mahdotonta ymmärtää. Vai osaako joku selittää tämän: Ajelin kesällä Tampereelta länteen. Päädyin ajamaan letkassa, joka eteni hieman alle nopeusrajoituksen, niin kuin letkat nykyään tekevät. Edessäni oli uuden näköinen BMW 525 d – merkillä ja mallilla ei ole muuta väliä kuin se, että kyseessä oli suorituskykyinen auto.

Bemarin nopeus vaihteli runsaan kuudenkympin ja vajaan kahdeksankympin välillä. Näin, kun kuljettaja joi vesipullostaan tai selitti jotain kädet viuhuen, ja silloin vauhti aina hiipui. Välillä nopeus nousi, mutta pysyi kuitenkin rajoituksen alapuolella.

Minulla oli matkaa määränpäähän kymmenisen kilometriä, joten ajattelin, ettei letkassa ohittaminen maksa vaivaa. Takanani muutamalla autoilijalla paloivat ilmeisesti käämit, Bemari ohitettiin pari kertaa muutamalla kiukkuisella koukkauksella.

Sitten alkoikin ohituskaista. Ajattelin, että ohitan Bemarin. Heitin pienempää silmään, mutta bemari iskikin kaasun pohjaan heti ohituskaistan alussa ja tempoi reippaalla ylinopeudella koko jonon ohi, siis myös aiemmin sen itsensä ohittaneiden autojen ohi. Kun ohituskaista loppui, Bemari aloitti taas nyhjäämiseen koko letkan kärjessä.

Koska ihmisiin ja ihmiskuntaan pitää uskoa, niin uskon, että tässä oli joku järki. Mutta usko on eri asia kuin tieto, eikä minun ymmärrykseni riitä tietämään, mikä se järki oli.

Teppo Koskinen

Teppo Koskinen on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi