Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Naiset ja miehet samaan tupaan kasarmilla – selvitys käynnistettiin Puolustusvoimissa

Tavoitteena on, että miehet ja naiset voitaisiin majoittaa samaan tupaan kasarmeilla. Kuva: Jaana Kautto

Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä valmistellaan uutta ohjeistusta miesten ja naisten yhteismajoituksesta varusmiespalveluksessa.

Tavoitteena on, että miehet ja naiset voitaisiin majoittaa samaan tupaan kasarmeilla. Tällä hetkellä yhteismajoitus on mahdollista vain leireillä, harjoituksissa, laivapalveluksessa ja muissa erityisolosuhteissa.

– Yhteismajoituksenkin suhteen tulee elää ajassa. Maailma on muuttunut sitten vuoden 1995, jolloin nykyperusteet miesten ja naisten majoituksesta on annettu, Puolustusvoimain viestintäjohtaja, everstiluutnantti Torsti Astrén toteaa.

Ennen kasarmien yhteismajoitusuudistusta on muutettava sekä puolustusministeriön määräystä että Puolustusvoimien yleistä palvelusohjesääntöä, joissa vielä nyt määrätään naisille omat majoitustilat kasarmiolosuhteissa.

Yhteistuvilla voitaneen parantaa tilankäytön optimointia varuskunnissa.

Yhteistupamajoitus alkaisi näillä näkymin kokeilulla yhdessä tai useammassa joukko-osastossa. Astrénin mukaan kokeilun aikataulu ja laajuus selviävät myöhemmin uudistuksen perusteiden tarkentuessa.

– Perusideana uudessa majoituskäytännössä voisi olla esimerkiksi se, että vähintään kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä majoitetaan samaan tupaan toista sukupuolta olevien lisäksi. Tämä olisi vapaaehtoista, ja kaikilta samaan tupaan majoittuvilta otettaisiin suostumus järjestelyistä, Astrén sanoo.

Yksityisyys muun muassa vaatteiden vaihdon yhteydessä varmistettaisiin esimerkiksi näkösuojaa tarjoavilla sermeillä.

– Yhteistuvilla voitaneen parantaa tilankäytön optimointia ja helpottaa palveluksen järjestelyjä, tiedon kulkua sekä lisätä mahdollisesti ryhmäkiinteyttä sekä tasa-arvoa, Astrén sanoo.

Naisten määrä varusmiespalveluksessa on kasvanut koko ajan. Tänä vuonna heitä astui palvelukseen ennätysmäärä, noin 1 100. Muissa Pohjoismaissa yhteismajoituksesta on saatu positiivisia kokemuksia.

Myös Varusmiesliitto on kannattanut yhteistupia.

– Puhetta tästä on ollut niin kauan kuin itse muistan. Tällä hetkellä naiset on sijoitettu usein komppanian viimeiseen tupaan, ja he jäävät kasarmilla hieman ulkopuolisiksi. Näin ei missään nimessä pitäisi olla. Yhteistuvat auttaisivat koko joukkueen yhtyeenhioutumisessa, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula totesi hiljattain Keskisuomalaisessa.

Lue myös: Teuvo Hakkaraiselta lähti taju, kun hampaat uusittiin Hondurasissa – katso kuvat ennen ja jälkeen kivuliaan operaation
Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi