Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hornetien seuraajaehdokkaita testataan alkuvuodesta Pirkkalassa

Valintapäätös Hornetien seuraajista tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaille järjestetään testaustapahtuma Satakunnan lennostossa Pirkkalassa tammi-helmikuussa. Ohjelmajohtaja Lauri Purasen mukaan tämä merkitsee käytännössä sitä, että kaikki viisi valmistajaa tuovat koneensa vuorotellen Suomeen.

Puranen korostaa, ettei kyseessä ole koneet paremmuusjärjestykseen asettava arviointi. Sen sijaan tavoitteena on varmistaa, että valmistajien koneista ilmoittamat suorituskyvyt pitävät paikkansa.

Tilanne on siten hieman erilainen kuin Sveitsissä, missä kyseessä olivat aiemmin tänä vuonna konemallin valintaan tähtäävät testit. Saabin Gripen E putosi tuolloin kisasta pois, koska koneesta on valmistunut vasta muutama koelentomalli.

– Meillä toimitaan vähän eri tavalla, mutta kyllä meillä lähtökohta on se, että meille tulee se E-malli, Puranen sanoo.

Purasen mukaan koneiden keskinäisen järjestyksen ratkaiseminen suorituskyvyn osalta on monimutkaisempi prosessi, jossa tärkeässä osassa ovat simuloidut sotapelit

Hallitus sanoo sanansa ennen tarkentavaa tarjousta

Tarjoajakohtainen tarkentava tarjouspyyntö lähtee Purasen mukaan kaikille viidelle ehdokkaalle tämän vuoden loppuun mennessä. Tarkemmasta aikataulusta kerrottaneen lokakuussa.

Ennen tarkentavaa pyyntöä myös Suomen poliittinen johto eli hallitus kertoo näkemyksensä hankinnasta.

– Meidän pitää olla vakuuttuneita siitä, että kun seuraava tarjouspyyntö lähtee niin nykyinen hallitus hyväksyy sen, Puranen kertoo.

Lopullisen tarjouspyynnön Suomi lähettää ensi vuonna. Valintapäätös uusista koneista tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä

Suomen uudeksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla ruotsalaisen Gripenin lisäksi amerikkalaiset Lockheed Martinin F-35 ja Boeingin Super Hornet sekä ranskalainen Dassault Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Toisen strategisen suurhankinnan eli Laivue 2020:n osalta Puranen kirjoittaa blogissaan olevansa toiveikas sen suhteen, että sopimukset neljän korvetin rakentamisesta sekä niiden taistelujärjestelmistä saadaan valtioneuvoston päätettäväksi lähiviikkojen aikana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi