Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuopiolaismies kävi terveyskeskuslääkärin vastaanotolla mielenterveysasioissa ja luuli käynnin olevan maksuton - terveyskeskuslääkäri maksaa, erikoislääkäri ei

Asiakas voi hämääntyä hinnoittelusta.

Sekavuus ja tulkinnanvaraisuus vaivaavat mielenterveyspalvelujen maksukäytäntöjä. Kuva: Juha Poutanen

Mies kävi terveyskeskuslääkärin vastaanotolla mielenterveysasioissa ja luuli käynnin olevan maksuton. Kaupungin mukaan hänen pitäisi kuitenkin maksaa lääkärikäynnistä 20,60 euroa. Mies kieltäytyi maksamasta summaa ja teki asiasta oikaisuvaatimuksen, sillä kaupungin nettisivuilla luki, että psykiatrisen avohoidon palvelut ovat maksuttomia.

– Olin vielä tarkkana siinä, ettei lääkäri ota verikoetta tai muuta vaan käynti koskee ainoastaan mielenterveysasioita, mies kertoo Uutissuomalaiselle.

Kaupunki hylkäsi miehen oikaisuvaatimuksen ja kertoi tarkentaneensa kaupungin kotisivuilla olevaa informaatiota maksuttomista avohoidon psykiatrisista palveluista. Tapaus sattui Kuopiossa tänä kesänä.

Uutissuomalaisen kysely 12 suurimmalle kaupungille osoittaa, että mielenterveyspalvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia, kunhan ei erehdy menemään terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Kaupungeilta kysyttiin, mitä avosairaanhoidon palveluja mielenterveyshäiriöistä kärsivät asiakkaat saavat maksutta ja mistä heiltä peritään maksuja.

Esimerkiksi Joensuu kuuluu kuntayhtymä Siun soteen, jonka terveysasemilla toimivat mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitajien sekä erikoislääkärin vastaanotot ovat maksuttomia. Sen sijaan terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynti on maksullinen myös mielenterveysasioissa.

– Mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoitajan vastaanotto on oikeampi osoite kuin terveyskeskuslääkäri, Siun soten viestintäpäällikkö Susanna Prokkola toteaa.

Kouvola on puolestaan mukana kuntayhtymä Kymsotessa. Palvelujohtaja Heli Kainulainen vastaa, että kaikki mielenterveys- ja päihdepalvelujen käynnit ovat maksuttomia. Vain käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta sekä lääkärintodistuksista ja -lausunnoista peritään maksu.

Kun häneltä varmistaa, onko käynti silloinkin maksuton, jos asiakas menee mielenterveysasioissa lääkärin vastaanotolle, vastaus on ei.

– Kaikki asiakkaat maksavat terveysasemien lääkärikäynneistä 20,60 euroa per käynti kolmesta ensimmäisestä käynnistä huolimatta siitä, mikä on asioinnin syy.

Kuopiolaismies otti yhteyttä myös sosiaali- ja terveysministeriöön ja sai sieltä vastauksen kirjeitse. Siinä todetaan, että ”voimassa olevan asiakasmaksulain ja asetuksen säännökset ovat hyvin tulkinnanvaraiset” ja että ”on epäselvää, mitä avosairaanhoidon palveluja mielenterveysongelmista kärsivät asiakkaat saavat nykyisin maksutta ja mistä heiltä peritään maksuja”.

Ministeriöstä kuitenkin kerrotaan, etteivät he voi ottaa kantaa asiakasmaksulainsäädännön tulkintaan. Tehtävä kuuluu valvoville viranomaisille kuten aluehallintovirastoille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Jukka Kärkkäisen mukaan terveyskeskusmaksu peritään tai ollaan perimättä riippumatta sairaudesta, myös mielenterveyspotilailta.

– Näin on ollut kautta aikojen.

Sen sijaan poliklinikkakäynnit avohoidossa ovat maksuttomia.

Eihän tavallinen kansalainen ymmärrä, että toisessa toimipisteessä käynti maksaa ja toisessa ei. THL:n ylilääkäri Jukka Kärkkäinen

– Se tarkoittaa psykiatrian avohoitoa eli erikoislääkärivetoista pistettä. Jos taas mielenterveyspotilas menee päivystykseen, niin se on hinnoiteltu erikseen.

Mielenterveyspalveluihin ja -järjestelmiin perehtyneen Kärkkäisen mielestä on hieman huonosti ilmaistu, jos sanotaan, että mielenterveyspalvelut ovat maksuttomia.

– Eihän tavallinen kansalainen ymmärrä, että toisessa toimipisteessä käynti maksaa ja toisessa ei.

– Se on ollut kautta aikojen näin ja voi aiheuttaa sekaannuksia ja väärinkäsityksiä.

Kärkkäinen katsoo, että viestinnässä olisi selkokielisyyden paikka.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa elokuussa, että asiakasmaksujen nykylainsäädäntöön liittyviä tulkinnanvaraisuuksia selkiytetään tulevan lakiuudistuksen yhteydessä.

Uutissuomalaisen kysely

12 kaupungin vastaukset tiivistetysti

Uutissuomalaisen kysymys 12 suurimmalle kaupungille kuului: Mitä avosairaanhoidon palveluja mielenterveyshäiriöistä kärsivät asiakkaat saavat maksutta teidän kunnassanne ja mistä heiltä peritään maksuja?

Sähköpostivastauksia täydennettiin kaupunkien nettisivujen perusteella. Niiden tiedoista käy ilmi, että terveyskeskuslääkärillä käynti maksaa kaikissa muissa suurissa kaupungeissa paitsi Helsingissä. Yleensä kolme ensimmäistä käyntiä/kalenterivuosi maksavat 18 vuotta täyttäneille.

Espoo: Avomielenterveyspalvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä vastaanottoajasta ei peritä maksua, toisin kuin monissa muissa kunnissa. (Nettisivuilla eri tieto)

Helsinki: Terveysasemakäynnit kaikille maksuttomia, myös lääkärikäynnit. Psykiatrian avohoitokäynnit ja poliklinikkakäynnit maksuttomia.

Joensuu: (Siun sote) Mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottokäynnit sekä terveysasemilla toimivien mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitajien ja erikoislääkärin vastaanotot ovat maksuttomia. Myöskään erikoissairaanhoidossa ei peritä maksua psykiatrisen avohoidon poliklinikkakäynneistä lasten-, nuoriso-, yleissairaala- ja aikuispsykiatriassa sekä riippuvuuspoliklinikalla. Myös muita maksuttomia palveluita.

Jyväskylä: Avosairaanhoidon sairaanhoitajakäynnit ovat ilmaisia mielenterveys- ja päihdepotilaille. Ison osan mielenterveys- ja päihdepalveluista tuottaa sairaanhoitopiiri. Näitä ovat esimerkiksi maksuttomat masennus- ja päihdehoitajien vastaanotot.

Kouvola: (Kymsote) Kaikki mielenterveys- ja päihdepalvelujen käynnit maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään maksu yli 15-vuotiailta.

Kuopio: Psykiatriseen avohoitoon luetaan tiimeissä työskentelevien psykiatristen sairaanhoitajien luona käynnit ja asioinnit Kuopion psykiatrian keskuksessa joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolla.

Lahti: (Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä) Avosairaanhoidon mielenterveys- ja päihdepalveluissa ei peritä maksuja.

Oulu: Maksu peritään avosairaanhoidon lääkärin vastaanotolla kolmesta ensimmäisestä käynnistä, muut avosairaanhoidon palvelut ovat maksuttomia.

Pori: Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Maksullisia palveluja ei ole.

Tampere: Mielenterveysasioissa asiakkaat saavat maksutta hoidon tarpeen arvioinnin joko terveysasemilla tai mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityisyksikössä. Maksutonta palvelua on kaikki psykiatrian erikoissairaanhoidon avohoito.

Turku: Kaupungilla ei ole psykiatrisen avohoidon yksiköitä, joten mielenterveyden häiriö ei ole maksuvapautuksen perusteena. Mielenterveys- ja päihdetiimin tarjoamasta hoidosta ei peritä asiakasmaksua.

Vantaa: Psykiatrisen sairaanhoitajan ja depressiohoitajan vastaanottopalvelu, nettiterapia ja lyhytpsykoterapia sekä ryhmäkäynnit maksuttomia. Lasten ja nuorten kunnalliset mielenterveyspalvelut ovat maksuttomia.

Lääkärintodistukset ja -lausunnot pääsääntöisesti maksullisia.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi