Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mielenterveysjärjestöt haluavat psykoterapeuttien koulutuksen maksuttomaksi

Poolin mukaan psykoterapiakoulutus maksaa 20 000–50 000 euroa, jonka opiskelija joutuu maksamaan kokonaan itse. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Suomalaiset mielenterveysjärjestöt vaativat psykoterapeuttien koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Asiaa esittää Mielenterveyspooli, johon kuuluu 30 alan toimijaa.

Pooli perustelee muutosta psykoterapian tarpeen kasvulla. Verkoston mukaan Kelan kuntoutuspsykoterapiatukea sai vuonna 2017 36 000 ihmistä, kun vuonna 2010 luku oli 15 000.

– Verkostomme on tehnyt myös terapiatakuu-nimisen kansalaisaloitteen, joka tähtää siihen, että mielenterveysongelmien hoitoon saa nopeammin apua. Osana sitä on olennaista myös kouluttaa lisää terapeutteja, kertoo Mielenterveyspoolin projektipäällikkö Alviina Alametsä (vihr.).

Kansalaisaloiteen nimien keräys päättyi elokuussa. Aloite keräsi yli 53 000 nimeä, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Suomessa valmistuu vuosittain noin 200–300 psykoterapeuttia. Uudistuksen tavoitteena olisi lisätä alan houkuttelevuutta. Jos hakijoiden määrä kuitenkin kasvaisi maksuttomuuden seurauksena merkittävästi, aloituspaikoille voitaisiin Mielenterveyspoolin mukaan asettaa yläraja.

Koulutuksen hinta kymmeniätuhansia euroja

Poolin mukaan psykoterapiakoulutus maksaa 20 000–50 000 euroa, jonka opiskelija joutuu maksamaan kokonaan itse. Opinnot koostuvat teoriaopinnoista ja pakollisista harjoittelujaksoista.

Alametsä vetoaa uudistustarpeessa maksuttoman koulutuksen periaatteeseen.

– Kyse on yhdenvertaisuuskysymyksestä. Muissa terveydenhuollon koulutuksissa ei käytännössä ole maksuja opiskelijalle, hän sanoo.

Mielenterveyspooli ei ole arvioinut tarkkaa kustannusta mahdolliselle uudistukselle.

– Kustannus riippuu toteutustavasta. Jos esimerkiksi teoriaopinnot, jotka maksavat nykyisellään opiskelijalle 15 000 euroa, olisivat maksuttomia, siitä syntyisi muutaman miljoonan euron kustannus valtiolle, Alametsä arvioi.

Psykoterapeutin koulutuksesta vastaavat yliopistot. Kyse on jatkokoulutuksesta, johon hakeminen vaatii esimerkiksi sairaanhoitajan, psykologin tai lääkärin koulutuksen sekä mielenterveysalan työkokemusta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi