Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen torjuu peliautomaattien siirron: "Ihmiset löytävät joka tapauksessa pelialustan, ja tuotot voivat valua muualle”

Tiede- ja kultuuriminusteri Hanna Kosonen toivoo, että rahapeliautomaattikeskustelussa ymmärrettäisiin, että voittovaroja jaetaan vuodessa yli miljardi euroa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) puolustaa Veikkauksen monopolia ja torjuu ehdotukset rahapeliautomaattien siirtämisestä kaupoista ja kioskeista erillisiin tiloihin.

– Minä en lähtisi siirtelemään peliautomaatteja tässä vaiheessa mihinkään, Kosonen sanoo.

Hän perustelee asiaa tunnistaumiseen pakottavalla uudistuksella ja Veikkauksen tuottojen vähenemisellä.

–  Tunnistautuminen tulee vuonna 2022, jolla pystytään hallitsemaan peliriippuvuutta.

Yli miljardi jaetaan eri toimijoille

Kosonen korostaa, että veikkausvoittovaroista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri toimijoille. Jos automaatit lähtevät kaupoista, niiden saavutettavuus heikkenee ja tuotot vähenevät.

– Kysymys on saavutettavuudesta. Netissä on helposti saavutettavissa ulkomaalaisia pelimahdollisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että henkilöt löytävät joka tapauksessa pelialustan ja tuotot voivat valua muualle. Rajoittamisessa voi käydä näin, Kosonen sanoo.

"Ajattelen meidän edunsaajia"

Kosonen puolustaa Veikkauksen monopolia ja sanoo, että se on toimiva, eurooppalaisittainkin tunnustettu ja hyvänä innovaationa pidetty malli. Suomessa pelataan aina. Jos Veikkauksen asemaa lähdetään murentamaan, voitot lähtevät toisaalle.

– Ajattelen aika paljon meidän edunsaajia, kulttuuria, taidetta liikuntaa, nuorisoa, tiedettä sekä myös sosiaali- ja terveysalan toimijoita. Vuosittain pystytään jakamaan yli miljardi euroa veikkausvoittovaroista näille toimijoille. Se on varmaa, ettei näitä miljardeja löydy valtion kassasta.

– Toivoisin, että tässä keskustelussa todella ymmärrettäisiin tämä fakta reilusta miljardista eurosta, joka tarvitaan ja käytetään tosi hyvin.

Kosonen jatkaa, että voittovaroilla hoidetaan myös pelihaittoja.

Keskustelu peliautomaattien siirrosta käynnistyi, kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi olevansa valmis harkitsemaan peliautomaattien siirtoa erillisiin tiloihin.

Normaali budjettiprosessi

Kosonen suhtautuu rauhallisesti kiistaan korkeakouluille luvatun valtionrahoituksen jaksotuksesta. Se jää ratkaistavaksi hallituksen budjettiriihessä. Opetusministeriössä toivotaan, että rahat saataisiin käyttöön heti 2020, mutta valtiovarainministeriö haluaa jaksottaa ne.

– Tämä on ihan normaali budjettineuvotteluprosessi. En tiedä, onko koskaan ollut sellaista budjettiprosessia, jossa ministeriöiden toiveet eivät ylittäisi valtiovarainministeriön esitystä. Nytkin ne taisivat ylittyä useammalla miljardilla.

Kosonen pitää tärkeänä, että ammatilliseen koulutukseen tulee lisää rahaa ja peruskouluihin kehittämisrahaa.

– Omalla kohdalla tärkeää on liikuntapoliittisen selonteon toimenpano, Liikkuvan koulun jatko ja Liikkuva-Suomi.

Sirkukselle ja tanssille rahaa

Kulttuurin puolella Kosonen nostaa esiin esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen, johon on tulossa lisää rahaa. Rahoitus muuttuu siten, että sitä haetaan 3-6 vuoden jaksoissa.

– Myös pienemmät ryhmät voivat hakea rahaa. Samalla pystytään ottamaan enemmän esittävän taiteen ryhmiä rahoituksen piiriin, kuten sirkus ja tanssi.

Kososen mukaan uudistus joustavoittaa instituutioiden ja vapaitten ryhmien vuorovaikutusta. Freelance-ammattilaiset pääsevät nykyistä paremmin valtionosuusrahoituksen piiriin.

Lue myös: Uusi valtionosuuslaki ei järisytä kulttuurin perustuksia Lahdessa
Kuka

Hanna Kosonen

Filosofian maisteri Hanna Kosonen on vuonna 1976 syntynyt keskustan toisen kauden kansanedustaja Savonlinnasta. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä

Ennen kansanedustajauraa hän toimi Metsä Groupin viestinnässä, kulttuurituottajana sekä luovan alan asiantuntijana.

Kosonen aloitti elokuussa kulttuuri- ja tiedeministerinä.

Kosonen on hiihtosuunnistuksen maailmanmestari. Hän edusti Suomea hiihtosuunnistuksen maailmancupissa vuosina 1997–2001.

Kosonen harrastaa kulttuuria; teatteria, oopperaa, tanssia, elokuvia ja kirjallisuutta. Lempilajina arkkitehtuuri ja design-käyttöesineet. Lisäksi liikuntaa maratoneista sirkukseen ja vesihiihtoon.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi