Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kysely: Joka viides on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työpaikalla – erityisen yleistä sosiaali-, terveys- ja koulutusalalla

Noin joka viides kertoo joutuneensa fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi. Lehtikuva / Marja Airio

Noin joka kolmannella suomalaisella työpaikalla on esiintynyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana. Asia käy ilmi STTK:n teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista noin joka viides kertoo joutuneensa fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi. Enemmistö on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa asiakkaiden taholta, ja naiset ovat kokeneet sitä tuplasti enemmän kuin miehet.

Erityisen yleistä väkivalta on sosiaali-, terveys- ja koulutusalalla. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä vastaajista lähes joka neljäs kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa, kun esimerkiksi teollisuudessa työskentelevillä vastaava osuus oli kolme prosenttia kyselyyn vastanneista.

Henkistä väkivaltaa kertoo kohdanneensa noin kaksi viidestä vastaajasta. Henkistä väkivaltaa ovat käyttäneet paitsi asiakkaat myös esimiehet, johto ja muut työntekijät. Naiset ovat joutuneet lähes kaksi kertaa miehiä enemmän asiakkaiden käyttämän henkisen väkivallan kohteeksi.

Väkivalta on ollut esimerkiksi huutamista tai haukkumista, fyysisellä väkivallalla uhkailua tai väkivallantekoja, tiedon pimittämistä ja väärien tietojen levittämistä sekä osaamisen vähättelyä.

Analytiikkayritys Aula Research toteutti kyselyn STTK:n toimeksiannosta. Siihen vastasi 2 032 työntekijää ympäri Suomen 12.6. ja 5.7 välisenä aikana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi