Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Taarastissakin nähdyn taidekokoelman tarina oli keksitty – taidekauppiaalle ja puolisolle kymmeniä syytteitä petoksista ja väärennyksistä

Taarastissa esillä olevan kokoelman omistajuutta ei ole paljastettu. Julkisuudessa on puhuttu itäsuomalaisesta suvusta, mutta tietoa ei ole varmistettu. Kuva: Mirja Hussain

Nimettömänä pysyttelevän itäsuomalaisen uskonnollisen suvun mittaamattoman arvokasta taidekokoelmaa ei ole olemassakaan.

Taidemyyntinäyttelyt kiersivät Valamon luostarissa ja useissa ortodoksisissa seurakunnissa eri puolilla Suomea vuosina 2014–2018. Myös Taidekeskus Taarastissa Lahden Nastolassa järjestettiin kaksi myyntinäyttelyä viime vuonna. Näyttelyissä teosten kerrottiin kuuluvan salaperäiselle suvulle, joka myy tauluja isosta taidekokoelmastaan ja lahjoittaa osan myyntituloista hyväntekeväisyyteen.

Todellisuudessa taideteokset olivat kuopiolaisen taidekaupan omistamia ja osa niistä on todettu tutkimuksissa väärennöksiksi – pahimmillaan vain painetuiksi julisteiksi.

Taidekaupan yrittäjänä toiminutta kuopiolaisnaista syytetään nyt kymmenistä rikoksista. Syytettynä on myös hänen miehensä, joka esiintyi vuosien ajan julkisuudessa ”taidekeräilijäsuvun näyttelyn tiedottajana”.

Taidekauppa myi runsaasti myös tauluja, joita ei ole epäilty eikä todettu väärennöksiksi. Tutkinta koski vain osaa vuosien 2016–2018 taulukaupasta. Sen tuloksena väärennöksinä pidetään yhtä myytyä öljyvärityötä sekä kahta Valamon luostarista takavarikoitua taulua.

Lisäksi kuopiolaismiehen syytetään tilanneen netistä 26 euron kappalehintaan mustesuihkutulosteita, joita hänen ja hänen puolisonsa syytetään myyneen tuhansien eurojen kappalehintaan aitoina signeerattuina Pablo Picasson, Marc Chagallin tai Henri Matissen alkuperäisiksi harjoitusvedoksiksi.

Ostajista yksi maksoi 23 000 euroa yhdeksästä taideteoksesta, jotka kaikki ovat syyttäjän mukaan netistä tilattuja julisteita tai vastaavia tietokonetulosteita.

Syytteiden mukaan ostajille myytiin väärennettyjä teoksia uskonnollisessa ympäristössä ja antamalla niille aitoustakuut eli kirjalliset todistukset teoksen aitoudesta. Syytteiden mukaan kuopiolainen taidekauppias oli väärentänyt aitoustakuut itse.

Pariskuntaa syytetään petoksista siksi, että heidän katsotaan myyneen tavallisia tulosteita arvoteoksina. Väärennyssyytteet koskevat aitoustakuiden väsäämistä todisteiksi itse.

Taidekauppiasnainen kiistää petokset ja väärennykset. Hänen mukaansa hänen miehensä vastasi yksin kaikista teoshankinnoista ja niiden markkinoinnista. Naisen mukaan hän oli vain aviopuolison ja omaishoitajan roolissa. Hän myös kertoi luulleensa kaikkia netistä ostettuja tulosteita aidoiksi.

Pariskunnan mies puolestaan kiistää syytteet, koska kertoo uskoneensa toimineensa oikein. Hänen mukaansa hän ei antanut mitään aitoustodistuksia, vaan taidekaupan omistava puoliso. Miehen puolustuksen mukaan häneltä on puuttunut tahallisuus rikoksiin.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle tuomiota törkeästä petoksesta, 14 väärennyksestä ja 13 petoksesta. Lisäksi naista syytetään törkeästä kavalluksesta. Häntä odottaa vielä lisää syytteitä törkeistä talousrikoksista.

Petosvyyhdin käsittely aloitettiin torstaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi