Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yksityiset lääkärikeskukset jylläävät työterveysmarkkinoilla, osuus jo yli 70 prosenttia

Työterveyspalveluista jo yli 70 prosenttia on yksityisten terveysasemien hallussa. Kuva: Pia Vakkari

Yksityisten lääkärikeskusten asema työterveysmarkkinoilla on vahvistunut vinhaa vauhtia. Viime vuonna niiden osuus työterveyshuollon henkilöasiakkaista kipusi jo 71 prosenttiin eli yli 1,3 miljoonaan. Vuonna 2015 osuus oli 58 prosenttia eli runsaat 1,1 miljoonaa ja vuonna 2010 550 000. Tuoreimmat luvut käyvät ilmi Työterveyslaitoksen (TTL) vielä julkaisemattomasta Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa -kyselystä.

Läkisääteinen velvollisuus

Työterveyshuollon henkilöasiakkaiden määrä on kuitenkin kyselyn perusteella laskenut yli 100 000:lla vuodesta 2015 vuoteen 2018 ollen viime vuonna 1 863 300.

Työnantajilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto, vaikka työntekijöitä olisi vain yksi. Esimerkiksi maatalouden työvoimasta vain joka kahdeksas näyttäisi olevan työterveyshuollon piirissä ja yksinyrittäjistä alle 5 000.

Jälkimmäinen luku poikkeaa kuitenkin Suomen yrittäjien tuoreesta kyselystä, jonka mukaan 33 prosenttia yksinyrittäjistä järjesti itselleen työterveyshuollon. Viime vuonna Suomessa työskenteli 182 000 yksinyrittäjää.

Työterveyshuollon sopimusten kattavuus vaihtelee suuresti myös alueittain: Etelä-Suomessa se oli viime vuonna 83 prosenttia työvoimasta, Pohjois-Suomessa vain alle 60 prosenttia.

Työterveyshuollon sopimuksista 71 prosenttia kattoi lakisääteisen työterveyshuollon lisäksi sairaanhoidon.

– Pienemmät yritykset saattavat tyytyä pelkästään ennaltaehkäiseviin palveluihin, kertoo TTL:n ylilääkäri Timo Leino.

Päivätyö houkuttelee naislääkäreitä

Lääkärikunnassa työterveyshuolto on noussut toiseksi suosituimmaksi erikoisalaksi yleislääketieteen jälkeen.

– Työterveyshuollon lääkärikunta on naisvaltaistunut. Yhtenä syynä on päivätyön houkuttelevuus, Leino sanoo.

Työterveyshuollon erikoislääkäreiden määrä on noussut kolmessa vuodessa noin 500:sta 900:aan ja työterveyshuoltoon erikoistuvien lääkärien määrä yli kaksinkertaistui samassa ajassa yli 450:een.

Mielenterveysongelmien kasvu näkyy siinä, että myös psykologien ja sosiaalialan asiantuntijoiden määrää on selvästi lisätty.

Puolet ajasta ennaltaehkäisyä

Ennaltaehkäisevään toimintaan käytetystä työajasta työterveyshuollossa 47 prosenttia kului terveystarkastuksiin ja 29 prosenttia yksilökohtaiseen ohjaukseen ja neuvontaan. Leinon mukaan ryhmämuotoista toimintaa olisi varaa lisätä, sillä sen osuus ennaltaehkäisevään toimintaan käytetystä työajasta oli vain kolme prosenttia.

– Esimerkiksi yt-neuvottelujen aikaan voisi tarjota muutakin kuin tiedon siitä, että työntekijä voi tulla käymään lääkärin tai hoitajan luona.

Uutissuomalaisen haastattelua varten tietoja kokosivat myös ylilääkäri Esa-Pekka Takala ja erityisasiantuntija Maria Hirvonen TTL:sta.

Työterveyshuolto Suomessa -kysely

Tietoa kerätty jo 27 vuotta

Sosiaali- ja terveysministeriö on tilannut Työterveyshuolto Suomessa -kyselyä Työterveyslaitokselta vuodesta 1992 lähtien.

Kyselyä on toteutettu 3–5 vuoden välein.

Tänä vuonna toteutetun kyselyn vastausprosentti oli 81, kolme vuotta sitten 93.

Vuonna 2018 henkilöasiakkaista 71 prosenttia oli lääkärikeskusten asiakkaita, 17,2 % kunnallisen liikelaitoksen tai osakeyhtiön, 6,3 % työnantajan oman työterveysyksikön, 3,1 % terveyskeskusten työterveyshuollon ja 2,4 % työnantajien yhteisen työterveysyksikön.

Vuonna 2015 vastaavat luvut olivat seuraavat: lääkärikeskukset 58 prosenttia, kunnalliset liikelaitokset tai osakeyhtiöt 21, työnantajan omat työterveysyksiköt 9, terveyskeskusten työterveyshuollot 8 ja työnantajien yhteiset työterveysyksiköt 4.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi