Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lapissa rikkoutui helleraja kahdella asemalla – viimeksi pohjoisessa oli hellettä elokuun lopussa vuonna 1937

Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Lapissa on rikottu helle-ennätyksiä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Lapissa ei ole koskaan aiemmin mitattu hellettä näin myöhään.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että iltapäivällä kello neljän jälkeen sekä Muonion että Kittilän asemilla mitattiin 25,3 astetta.

Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin 27. elokuuta Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta.

Vallan mukaan tänään lukemat ovat pyörineet lähellä hellerajaa koko Lapissa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Lämmin sää selittyy Vallan mukaan kahdella asialla.

– Lappiin on virrannut eilisen ja tämän päivän aikana lämmintä ilmaa Etelä-Ruotsista. Lisäksi näissä luvuissa näkyy taustalla ilmastonmuutoksen vaikutus, Valta sanoo.

Myös muualla Suomessa mitattiin päivän aikana hellelukemia, Vallan mukaan oikeastaan kaikkialla muualla paitsi rannikolla ja Pohjois-Lapissa. Päivän korkein lukema 27,5 astetta mitattiin Pyynpään mittausasemalla Raumalla. Hellettä oli myös sekä Seinäjoella, jossa mitattiin 27,2 astetta että Mikkelissä, jossa elohopea kipusi 25,5 asteeseen.

Vielä yksi viikko hellettä

Seuraavina päivinä koko Suomeen on tiedossa vuodenaikaan nähden tavanomaista kuumempaa säätä.

Ennusteiden mukaan torstaina sää jatkuu keskiviikon kaltaisena. Sää on aurinkoinen, selkeä ja lämpöasteet pyörivät jälleen 25 asteen tienoilla. Myös Lappiin on ennustettu vielä lisää hellettä.

Perjantain vastaisena yönä Suomea lähestyy kylmä saderintama, joka kulkee päivän aikana maan yli lännestä itään. Rintama tuo mukanaan paikallisia melko voimakkaita sadekuuroja. Sateiden takia lämpötilat laskevat Vallan mukaan koko maassa, vain paikoin mittarilukema nousee noin 20 asteeseen.

Lauantaina sateet väistyvät ja sää lämpenee jälleen. Kuuminta on ennustettu maan etelä- ja keskiosiin, jossa asteita on luvassa noin 24. Sunnuntaina sää lämpenee edelleen, erityisesti maan etelä- ja keskiosissa, kun maahan virtaa etelästä lämmintä ilmaa.

Maanantaina sää muuttuu jälleen, kun kylmä rintama lähestyy lännestä. Vaikka lännessä sää viilenee, Vallan mukaan on mahdollista, ettei rintama ennätä päivän aikana maan itäosiin asti. Tällöin päivä olisi vielä idässä helteinen. Myös Lapissa voidaan rikkoa jälleen hellerajoja.

Alkuviikon ennusteet ovat vielä epävarmoja. Valta kuitenkin arvioi, että maanantain jälkeen helteet ovat ohi ja lämpötilat pyörivät ensi viikolla enää 15–20 asteen tienoilla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi