Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Isis-joukkomurhasta syytetyt kaksoset taas syytetyn penkille – hovioikeuskäsittely alkaa

Käräjäoikeus hylkäsi toissa vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan kaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Irakilaiskaksosten joukkomurhajuttua aletaan käsitellä Turun hovioikeudessa tänään. Käräjäoikeus hylkäsi toissa vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan kaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina. Hovioikeuden oli määrä käsitellä juttua jo viime syksynä, mutta kaikkiin todistajiin ei saatu tuolloin yhteyttä ja oikeuskäsittelyä lykättiin vajaalla vuodella.

Miehiä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista, törkeästä pahoinpitelystä ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta. He kiistävät syytteet.

Syyttäjän ja puolustuksen edustajat aikovat matkustaa todistajien kuulemista varten Irakiin. Siellä todistajia on tarkoitus kuulla anonyymisti niin, että ainakin ääni välitetään videoyhteydellä Suomen Turkuun.

Käräjillä jäi epäselväksi, liittyvätkö kaksoset verilöylyyn mitenkään

Käräjäoikeuden mukaan jutussa jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.

Käräjäoikeus piti ongelmana muun muassa sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle. Se piti ongelmana myös sitä, ettei todistajien taustoja ja asiaan liittyviä kytkentöjä pystytty selvittämään kattavasti.

Myöskään Irakista saadut esitutkintakertomukset eivät tyydyttäneet tuomioistuinta laadultaan. Kuulustelupöytäkirjojen kirjaamistapa oli oikeuden mukaan suomalaista yleisluontoisempi, eikä todistajien ilmoittamien tietojen alkuperää ollut selvitetty tarkasti.

Myös hovioikeudessa todistajia aiotaan kuulla anonyymisti videoyhteyden välityksellä Irakista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi